Vijesti

CZ Foča: Oprez prilikom čišćenja imanja

25.03.2022 | 15:35 CZ Foča: Oprez prilikom čišćenja imanja

Civilna zaštita Foča apelovala je na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju u vrijeme pogodnih vremenskih uslova i na površinama koju mogu kontrolisati uz prethodnu najavu Teritorijalno vatrogasno-spasilačkoj jedinici Foča.

Podsjećaju da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja Teritorijalno vatrogasno-spasilačkih jedinica i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Nekontrolisano spaljivanje i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, posebnu opasnost čini spaljivanje korova i drugog gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada, saopštila je Civilna zaštita.

Dodaju da je Zakonom o zaštiti od požara definisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavjestiti Teritorijalno vatrogasno-spasilačku jedinicu Foča na broj 123, ili policiju na broj 122, naveli u saopštenju Civilne zaštite opštine Foča.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: