Obrazovanje

Fočanski vrtić jedini u Srpskoj sa priznanjem “prijatelj pravilne ishrane”

24.03.2022 | 15:14 Fočanski vrtić jedini u Srpskoj sa priznanjem “prijatelj pravilne ishrane”

Fočanski Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” jedina je predškolska ustanova u Republici Srpskoj nosilac priznanja “prijatelj pravilne ishrane”, a nadležni su uvjereni da će zadržati dostignuti nivo u zdravoj ishrani djece.

Priznanje je dobio u okviru Inicijative “Prijatelji pravilne ishrane” UNICEF-a, Ministarstva prosvjete i kulture i Instituta za javno zdravstvo Srpske, a tokom šeste faze projekta još jednom će biti ocijenjen i resertifikovan.

Veliku podršku inicijativi, koja je počela 2014. godine, pruža opština Foča, a povodom njene šeste faze predstavnici Ministarstva, Instituta i Vrtića danas su sa načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem dogovorili nastavak saradnje.

Direktor fočanskog Vrtića Slađana Vladičić vjeruje da će posvećenim radom uspjeti da zadrže priznanje “prijatelj zdrave ishrane”.

“Na početku je možda bilo izvjesnih otpora od strane djece i roditelja, ali smo preduzeli razne aktivnosti edukacije roditelja i osoblja, brojne radionice sa djecom gdje je najteže bilo nagovoriti djecu da probaju neke nove namirnice, neko novo povrće. Uspjeli smo i prosto ova inicijativa je zaživjela i nema joj kraja, održavaće se i dalje, a roditelji to veoma dobro prepoznaju i to je jedan veliki plus u razvoju i rastu njihove djece”, navela je Vladičićeva.

Snežana Stojčić, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete i kulture ističe da fočanski vrtić kontinuirano ostvaruje sve bolje rezultate.

Ona je podsjetila da je Vrtić „Čika Jova Zmaj“, kada je inicijativa počela, bio u manjem objektu, a da je sada u novom objektu sa mnogo boljim uslovima.

„Uspostavili su dobar partnerski odnos sa porodicom, sa zajednicom- Domom zdravlja, fakultetima, da bi razvili zdrave životne stilove i djeci omogućili pravilan rast i razvoj“, rekla je Stojčićeva.

Ona je navela da su sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem dogovorili nastavak saradnje, jer, kako je napomenula, zdrava ishrana u vrtićima iziskuje i finansijska ulaganja.

Stojčićeva je rekla da je u Inicijativu „Prijatelj pravilne ishrane“ uključeno 17 predškolskih ustanova i četiri osnovne škole, a da je fočanski vrtić za sada jedini sa sertifikatom, ali da je nekoliko ustanova na korak do dobijanja tog priznanja.

„Predškolske ustanove su se opredijelile da prihvate ovu inicijativu u potpunosti i da je provode, da usvoje zdrave navike u ishrani i fizičkoj aktivnosti djece. Mnoge predškolske ustanove pokazuju intereosvanje i žele da se uključe“, rekla je Stojčićeva.

Biljana Mijović iz Instituta za javno zdravstvo, Regionalnog centra u Foči, ističe da su pravilna ishrana i fizička aktivnost ključni u zaštiti zdravlja, jer mogu spriječiti oboljenja srca i krvnih sudova i maligne bolesti, koje su najčešći uzroci umiranja.

„Institut je prepoznao da je ova inicijativa odličan ulog u zdravlje, a iskustva u svijetu su pokazala da djeca koja se pravilno hrane i fizički su aktivna pokazuju daleko bolje rezultate tokom školovanja“, istakla je Mijovićeva.

Ona je dodala da je Institut za vaspitače, učitelje, kuvare i drugo osoblje u ustanovama organizovao brojne obuke, koje je prošlo i više od 1.000 roditelja.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović zahvalio se prestavnicima Ministarstva, Instituta i Vrtića za veliki posao koji su uradili u cilju bolje budućnosti djece.

„Ponosan sam na našu predškolsku ustanovu, koja je lider u Republici Srpskoj i jedina ima sertifikat zdrave ishrane. Mislim da možemo da budemo primjer drugim lokalnim zajednicama, a opština će nastaviti da kroz neke druge aktivnosti pomaže kako predškolsku ustanovu, tako i ovaj vid saradnje, jer je to pravi put kako da usmjeravamo djecu“, rekao je Vukadinović.

Usklađivanje jelovnika sa pravilima zrave ishrane, uz uvođenje više povrća i voća, podrazumijevalo je što raznovrsniju ishranu.

Tako se u fočanskom vrtiću primjenjuje široka paleta od  80 namirnica na jelovniku.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: