Vijesti

Podijeljeni sjemenski paketi

24.03.2022 | 15:12 Podijeljeni sjemenski paketi

Porodicama slabijeg materijalnog stanja u Foči podijeljen je 171 paket pomoći za proljećnu sjetvu, koji sadrži sjemenski krompir, luk i sitna sjemena. Sjemenski materijal ukupne vrijednosti oko 12.000 KM obezbijedila je Opština Foča.

Među korisnicima ovog vida podrške je i osamdesetogodišnja Desanka Tešović. Dobijena sjemena zasijaće u selu Zavait.

-Pomažu mi djeca, jer ne mogu sama. Oni dođu posiju, okopaju i povade povrće. Ko može da radi sigurno je da mu se isplati da ima svoj vrt-rekla je Tešovićeva.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Olivera Elez kaže da su u odnosu na prošlu godinu kriterijumi za konkurisanje promijenjeni i ublaženi.

-Kriterijum je bio da domaćinstvo mjesečno ne prima više od 300 KM ili ako je u domaćinstvu više od dva člana, da primanja ne prelaze 150 KM po članu. Djelimično odstupanje od kriterijuma bilo je kod porodica kojima ukupna primanja prelaze do pet odsto, pa smo im izašli u susret. Naravno i onima koji nemaju njive, ali im zasijavanje ovih sjemena sigurno znači da prehrane porodicu-rekla je Elezova.

Prednost pri konkurisanju imala su domaćinstva slabijeg imovnog stanja, višečlane porodice i samohrani roditelji koji se poljoprivredom bave za vlastite potrebe.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: