Vijesti

PU Foča: Prisustvo policije na javnim mjestima biće pojačano

22.03.2022 | 15:59 PU Foča: Prisustvo policije na javnim mjestima biće pojačano

Policijski službenici pojačaće aktivnosti u cilju sprečavanja krivičnih djela i prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, zbog čega će u narednom periodu biti povećano prisustvo policije na javnim mjestima, rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović na konferenciji za novinare. Riječ je o planskim aktivnostima policije koje podrazumijevaju racije, preglede motornih vozila i kontrolu bezbjednosno interesantnih lica.

Predstavljajući rezultate rada Odjeljenja kriminalističke policije u februaru, Tomović je naveo da je na području šest opština u nadležnosti Policijske uprave Foča zabilježeno povećanje krivičnih djela, te da je procenat ukupne rasviljetljenosti 95 odsto.

Policija je prošlog mjeseca zabilježila 22 krivična djela, za četiri više u odnosu na isti period prošle godine.

-Prema strukturi, preovladavaju krivična djela opšteg kriminaliteta, njih 21, dok je jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Uzimajući u obzir sve relevantne pokazatelje koji utiču na stanje bezbjednosti može se konstatovati da je ono na zadovoljavajućem nivou-rekao je Tomović.

U februaru je evidentirano 16 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je došlo do porasta broja prekršaja iz ove oblasti.

-To je porast broja prekršaja za 36 procenata, jer ih je u istom periodu prošle godine evidentirano 14. Kao najzastupljeniji su vrijeđanje i fizički napadi koji su evidentirani po četiri puta. Ostali prekršaji su zastupljeni u znatno manjem broju, ali se izdvaja konzumiranje opoje droge, gdje su pripadnici policije u Foči evidentirali jedno lice. Takođe, zbog počinjenog prekršaja maloljetnika u dva slučaja sankcionisali smo njihove roditelje zbog propuštanja staranja nad maloljetnikom-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Zabilježena je 21 saobraćajna nesreća u odnosu na prošlogodišnjih 18. Teže tjelesne povrede zadobilo je jedno lice, dok u ostalim slučajevima nije bilo povrijeđenih.

-Februar je karakterističan po saobraćajnim nezgodama koje su se dešavale u naseljima, na raskrsnicama ulica. Analizirajući tu problematiku preduzeli smo mjere i aktivnosti na tim mjestima i u martu proveli akciju kontrole pomoću video-nadzora, u kojoj je evidentirano oko 35 saobraćajnih prekršaja. Među njima su teži saobraćajni prekršaji kao što je prolazak kroz „crveno cvjetlo“, te dosta prekršaja koji se odnose na nepropuštanje pješaka i oduzimanje prvenstva prolaza-istakao je Krunić.

Iz Policijske uprave Foča pozvali su građane da tokom obavljanja proljetnih radova i uređenja imanja ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima.

-Ovo je period kada građani čiste imanja, spaljuju korov i drugi otpad, pa se nerijetko dešava da izazovu šumske požare. U posljednje vrijeme imamo više prijava o takvim požarima i apelujemo na građene da tokom aktivnosti na otvorenom preduzmu sve mjere i radnje kako ne bi došlo do neželjenih posljedica-poručio je zamjenik načelnika PU Foča Radenko Vasiljević.

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će povodom 4. aprila – Dana policije Republike Srpske u periodu od 28. do 31. marta Policijska uprava Foča organizovati Dane otvorenih vrata i građanima predstaviti svoj rad i opremu kojom raspolažu.

Biće organizovana i akcija dobrovoljnog davanja krvi, za koju se prijavio 51 policijski službenik.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: