Zdravstvo

Ne čekati da zub zaboli- redovni pregledi i higijena usta čuvaju cjelokupno zdravlje

21.03.2022 | 15:31 Ne čekati da zub zaboli- redovni pregledi i higijena usta čuvaju cjelokupno zdravlje

Povodom 20. marta, Svjetskog dana oralnog zdravlja, nastavnici Medicinskog fakulteta u Foči, odsjeka stomatologija, posjetili su danas područne osnovne škole „Veselin Masleša“ u Brodu na Drini i „Sveti Sava“ u Miljevini, ukazavši đacima da je briga o mliječnim i stalnim zubima ključna za zdravlje usne duplje tokom cijelog života.

Profesori Medicinskog fakulteta istakli su da su karijes- oboljenje zuba i paradontopatije- oboljenje potpornog aparata zuba, najrasprostranjenija oboljenja današnjice, koja mogu negativno uticati na svaki aspekt života i time narušiti kvalitet života.

Veoma važno je znati, napomenuli su stomatolozi, da se ova oboljenja mogu spriječiti i izliječiti u ranoj fazi, pa je zbog toga izuzetno značajno da djeca dobiju osnovne informacije, ali i smjernice za očuvanje zdravlja zuba, kao i mogućnosti za stalnu prevenciju.

Oni su pojasnili da se usta i usna šupljina ne mogu posmatrati izolovano od ostalih dijelova tijela, a to znači da briga o cjelokupnom zdravlju počinje u ranom djetinjstvu i to upravo higijenom i njegom usne duplje i svih njenih tkiva.

Dječiji stomatolozi Svjetlana Janković i Bojana Davidović približili su osnovcima ulogu zuba u lancu ishrane, pojasnili koji pribor je adekvatan  za pravilnu higijenu usne duplje, koliki je značaj pravilne i izbalansirane ishrane na cjelokupno zdravlje čovjeka, te istakli da su redovni kontrolni pregledi od izuzetne važnosti kako bi se na vrijeme uočile i otklonile nepravilnosti ili oboljenja.

Takođe je istaknuto da su redovnost, učestalost, ali i dužina pranja zuba veoma bitan faktor od koga zavisi zdravlje zuba, pa je napomenuta važnost svakodnevnog pranja zuba – minimalno dva puta u trajanju od tri do pet minuta.

Paradontolog Jelena Lečić je pokazala na koji način i koju tehniku pranja zuba treba da primjenjuju djeca koja imaju pravilan zubni niz, djeca koja nose ortodontske aparate ili djeca koja imaju upaljene desni.

Ona je objasnila da je većina oralnih bolesti usko povezana sa drugim oboljenjima kao što su dijabetes, povećan rizik od srčanih i reumatskih oboljenja. 

Profesorka Janković istakla je da je preventivna stomatologija jedna od najmlađih grana stomatologije koja preventivnim preporukama i jednostavnim zahvatima obezbjeđuje dugotrajno zdravlje oralnih tkiva pod uslovom da postoji obostrana saradnja na relaciji pacijent-stomatolog.

„Iz tog razloga je bitno steći navike redovnog odlaska na kontrolne preglede i nikako ne čekati da zub zaboli. Mi svake godine, na dan oralnog zdravlja, sprovodimo određene preventivne aktivnosti u zajednici, odnosno u vrtiću i školi, kako bismo obuhvatili što više populacije, jer u suštini prevencija ima smisla ako je masovna. Nikada nije previše rano ili previše kasno da se povede računa o zdravlju usne duplje i zbog toga nije mnogo govoriti o prevenciji, a efekti dobre ili loše prevencije su lako uočljivi”, navodi Jankovićeva.

Ona dodaje da je do prije 20 godina bila prava rijetkost vidjeti dijete koje ima zdrave ili sanirane mliječne zube, a da je danas situacija u Foči mnogo bolja.

„Svako treće dijete, koje roditelji dovedu na pregled u Specijalistički centar za stomatologiju, dolazi zbog sanacije mliječnih zuba, a treba istaći da se povećao i broj djece koja dolaze na redovne kontrolne preglede. Zbog toga želim da pohvalim roditelje koji su shvatili da zdravi mliječni zubi znače da će njihovo dijete moći pravilno da se hrani, pravilno da izgovara glasove, da će biti pošteđeno bola i drugih komplikacija koje oboljeli zubi mogu da izazovu i , naravno, da će imati najljepši osmijeh na svijetu”, istakla je Jankovićeva.

Ona je poručila da ovom promocijom nastoje da kod svakog djeteta razviju svijest o važnosti brige za svaki zub, ali i o značaju oralnog zdravlja u očuvanju opšteg zdravlja.

Učenicima dvije područne škole podijeljeni su pokloni- četkice za zube i brošure o pravilnoj tehnici pranja zuba.

Povodom Dana oralnog zdravlja širom svijeta sprovode se razne aktivnosti u cilju  skretanja pažnje na važnost zdravlja zuba kao i drugih oralnih tkiva, a moto ovogodišnjih aktivnosi je “Budi ponosan na svoja usta”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: