Obrazovanje

SŠC: Obilježen Svjetski dan poezije

21.03.2022 | 15:27 SŠC: Obilježen Svjetski dan poezije

Poeziju ne treba smatrati zastarjelom, već umjetnošću koja omogućava cjelokupnom društvu da vrati i utvrdi svoj identittet. Poručeno je to povodom Svjetskog dana poezije koji su obilježili đaci i profesori fočanskog Srednjoškolskog centra uz podršku profesora Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama.

Voljeti poeziju znači biti sposoban posjetiti umom nepoznata mjesta, otvoriti nove poglede, razumjeti druge i izraziti najdublja osjećanja. Ovako na pitanje zašto voli poeziju odgovara učenica drugog razreda fočanske gimnazije Marija Vuković, koja još od svoje sedme godine piše pjesme.

-Već sam 2019. godine izdala jednu zbirku pjesama pod nazivom „Ne diraj mi snove“, nova zbirka mi je u pripremi. Uglavnom sam prije pisala o prirodi, nekim dječijim maštanjima i snovima, a sada najviše ljubavnu poeziju. Izdvojila bih stihove: „Nemaš ti ništa s ovom ljubavlju, to samo ja nemam sreće.“-kaže Vukovićeva

Profesori Srednjoškolskog centra u Foči u ovom digitalnom dobu podložnom velikim promjenama i izazovima ne odustaju od namjere da đake privuku poeziji, čitanju i pisanju pjesama. Među njima profesorka srpskog jezika i književnosti Željana Tošić.

-Na našu veliku sreću postoji mnogo talentovanih učenika koji su se već odvažili da pišu ili imaju već brojne napisane pjesme. Lično se trudim da pronađem načine kako da učenici zavole poeziju, oni uglavnom vole one pjesme koje su im bliske, trenutno one koje govore o ljubavi, prijateljstvu. Suština je da ih poezija dotakne-istakla je Tošićeva.

Koji je značaj poezije, kako je pisati i zbog čega je važna svakome od nas srednjoškolcima su pojasnili profesori Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama, Saša Knežević i Željka Pržulj.

-Činjenica je da su ljudi koji pišu poeziju svjesni da se te knjige ne prodaju, već, kao što kaže jedan pjesnik, ako uspiju da ih podijele velika je stvar. Postojanje potrebe za pisanjem poezije pokazuje da ona ipak nije umrla, nije izgubila veliku utakmicu sa romanom. Postoje načini kako da se, pogotovo mladima, priđe kada je u pitanju poezija. Emitovanjem kroz medije, kroz različite serije ili filmove o znamenitim pjesnicima, njihovim djelima, životima-rekao je Knežević.

-Poezija je važna zato što izražava duhovno stanje svakog pojedinca, naroda, govori o identitetu, i ličnom i kolektivnom. Izuzetno je važna u našem narodu zbog srpskog jezika koji je ugrožen, zato što nas je, prije svega, sve manje. Nama je ugrožen i jezik i opstanak naroda, jer smo se odmakli od suštine života i od umjetnosti. Mi smo se, uglavnom, približili informacionoj tehnologiji, damo jedno, moramo dobiti dvoje, dakle prosta matematika nekog uspjeha koji je samo materijalan. Zato je veoma važno da se vratimo tim suštinskim, nematerijalnim vrijednostima, kako bismo očuvali ne samo postojanje srpskog jezika, već i narod na ovim prostorima-naglasila je Pržuljeva.

Svjetski dan poezije obilježava se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Cilj je da se promoviše čitanje, pisanje, objavljivanje i proučavanje poezije u čitavom svijetu. Sve do službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u oktobru i novembru.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: