Obrazovanje

Rastko Stanković među najboljim matematičarima Srpske

11.03.2022 | 13:19 Rastko Stanković među najboljim matematičarima Srpske

Plaketa „Amblem i zastava Republike Srpske” koja se dodjeljuje učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj, koji su osvajači prvih mjesta na republičkim takmičenjima iz raznih oblasti, povodom 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, ovih dana stigla je i u Foču. Njenom vlasniku, Rastku Stankoviću, priznanje u okrilju Republike, potvrda je dosadašnjeg rada i siguran zalog za budućnost.

Svrstavanju među najbolje matematičare, prethodila su brojna opštinska, republička, državna takmičenja iz matematike, nagrađena diplomama i titulom prvaka. Među najznačajnijim je prošlogodišnje Republičko takmičenje u matematici, na kojem je Rastko prvo mjesto dijelio sa vršnjacima iz Banjaluke, Bijeljine, Mrkonjić Grada i Modriče. Za taj uspjeh nagrađen je, sa kolegama, od predsjednice Srpske, povodom tri decenije Republike.

-Fin je osjećaj kada vas neko nagradi, bilo da je to riječ ili plaketa, jer lijepo je imati priznanje dosadašnjih postignuća-kaže Stanković za Radio Foču.

Talentovani i svestrani učenik drugog razreda fočanske gimnazije matematiku nosi u genima. Iz njegove porodice gotovo svi vrsni matematičari, u školama su ostvarivali najbolje rezultate. Stazom uspjeha i Rastko sigurno korača. Dok je većini njegovih vršnjaka savlađivanje matematičkih zadataka i operacija bauk, Stankoviću je matematika zanimljivo održavanje mentalne kondicije.

-Najviše hobi i razonoda, međutim meni su najzanimljiviji odnosi i samo rješavanje matematičkih problema, ideja, to prelazi samo matematiku. Između algebre, teorije brojeva, geometrije i kombinatorike, meni je nazanimljivija kombinatorika, jer se tu rješavaju određeni logički problemi, to dođe kao neka teorija igara ili prebrojavanja-ističe mladi matematičar.

Interesovanje za matematiku Rastko je ozbiljno pokazao u osmom razredu osnovne škole. Fočanskoj OŠ „Sveti Sava“, čiji je i đak generacije bio, donio je brojne zlatne medalje. Osim matematike, takmičio se iz informatike, fizike, hemije, postižući zapažene rezultate. Pohađao je muzičku i školu engleskog jezika, trenirao karate i košarku. I kao srednjoškolac privržen je matematici. Redovno savlađuje matematičke zadatke, najviše uz pomoć starijih kolega, fočanskih i drugih profesora.

-Obično vježbam sam, imam par drugova iz Federacije BiH sa kojim vježbam onlajn, takođe na vannastavnim aktivnostima. Najprije bih rekao da su mi mentori starije kolege, odnosno maturanti, profesori koji nam drže onlajn nastavu i naravno profesori Srednjoškolskog centra u Foči-navodi Stanković.

Ovaj skromni i vrijedni šesnaestogodišnjak obećava da će i dalje ozbiljno da se bavi matematikom, fizikom i ponajviše programiranjem. To će ga, kaže, odvesti do izbora budućeg željenog zanimanja, kojim trenutno nije opterećen. Uz sve zlatne nagrade i priznanja, Stanković je primjer da plemenita jednostavnost još uvijek živi u ovom komplikovanom vremenu.

-Nisam poseban ni na koji način, jedan prosječan šesnaestogodišnjak koji se bavi matematikom. Ponekad-poručuje Stanković.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: