Obrazovanje

Bez organizovanih proslava maturskih večeri u Foči

08.06.2020 | 20:18 Bez organizovanih proslava maturskih večeri u Foči

U osnovnim školama i Srednjoškolskom centru u Foči ove godine neće biti organizovanih proslava maturskih večeri, rečeno je na sastanku direktora fočanskih škola i policijskih službenika Policijske uprave Foča.

Iz Srednjoškolskog centra, kao razlog donošenja ovakve odluke, navode da nisu u mogućnosti da organizuju proslavu u skladu sa mjerama koje su na snazi, odnosno da broj osoba na jednom mjestu ne prelazi 50.

-Ove godine imamo 135 maturanata i iz tog razloga bilo bi teško izvodljivo organizovati matursko veče. Učenici nisu nezainteresovani, ali i oni imaju neke uslove. Kad bi svi išli i da se na vrijeme organizovalo i mi bismo organizovali proslavu maturske večeri, u skladu sa našim mogućnostima. Na sastanku direktora regije izraženo je isto mišljenje. Ako se steknu uslovi u budućnosti naknadno bi organizovali proslavu. Mislim da su maturanti sada više posvećeni polaganju maturskog ispita i nastavku svog školovanja, rekao je direktor Srednjoškolskog centra Foča Krsto Ivanović.

Zbog otkazivanja organizovanih proslava maturskih večeri i mogućnosti da maturanti organizuju zabave u vlastitoj režiji policija će u narednom periodu pojačati kontrolu, kaže komandir Policijske stanice Foča Petar Grubač.

-Očekujemo da će se maturanti okupljati u privatnim objektima ili u lokalima u nekom manjem broju ili možda čak i u prirodi. Konstantno prikupljamo informacije o takvim planovima i kada dođemo do informacija da se određeni broj učenika želi okupiti upućujemo policijske službenike da ih upozore na donesene mjere, kako bi izbjegli neželjene posljedice –rekao je Grubač.

Iz policije su apelovali na maturante, koji žele da obilježe završetak školovanja, da vode računa o sebi i drugima i da se pridržavaju preporuka i uputstava nadležnih službi, te da o planiranim zabavama na vrijeme obavijeste Policijsku stanicu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: