Obrazovanje

Zahvalnost narodu Japana za doprinos obnovi škole

21.02.2022 | 15:57 Zahvalnost narodu Japana za doprinos obnovi škole

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto posjetio je fočansku Osnovnu školu “Sveti Sava” u kojoj je za projekat rekonstrukcije podova i toaleta Vlada Japana uložila 140.000 KM. Zamjenom dotrajalih podova i mokrih čvorova učenicima i nastavnicima stvoreni su bolji uslovi za boravak, rad i učenje.

Sredstvima Vlade Japana prije dvije godine počela je prva veća rekonstrukcija zgrade OŠ „Sveti Sava“, koja je izgrađena još 1958. godine, na šta se potom nadovezao projekat energetske efikasnosti Vlade Srpske. Tako su zaokruženi svi krupni infrastrukturni zahvati, a škola je dobila potpuno novi izgled. Ogroman napor u realizaciji projekata uložilo je rukovodstvo škole.

-Veoma nam znači ovaj projekat, pogotovo zbog higijene, što je osnovni uslov da se djeca osjećaju lijepo u školi, da imaju toalet kakav treba da imaju u 21. vijeku. Takođe, podovi su bili u veoma lošem stanju, bez izolacije, a sada je to sve urađeno na takav način da su uslovi odlični- istakla je direktorica Jelena Čančar.

Uspješnim završetkom projekta zadovoljni i donatori. Posebna radost zbog razdraganosti đaka koji sada uče u kvalitetnom i uslovnom ambijentu. Ambasador Japana Ito Makoto najavljuje produbljivanje saradnje sa Fočom i u drugim oblastima, te skoriji sastanak sa rukovodstvom opštine.

-Svakako da će biti nastavka saradnje i novih projekata. Danas sam shvatio da Foča uopšte nije daleko od Sarajeva, samo oko sat i po mi je trebalo da dođem ovdje. U maju ću ponovo posjetiti Foču u vrijeme Svjetskog prvenstva u raftingu na rijeci Tari, u kojem će učestvovati i tim iz Japana, a svakako da bih volio sastati se sa načelnikom opštine i razgovarati o daljoj saradnji-rekao je japanski ambasador.

Zahvalnost ambasadoru i narodu Japana na svim dosadašnjim brojnim projektima i pomoći u Foči, te jasna opredijeljenost za nastavak međusobne saradnje stigla je i od načelnika opštine Milana Vukadinovića.

-Obaviću u narednom periodu sastanak sa ambasadorom da vidimo koje su dodatne mogućnosti saradnje i pomoći Vlade, odnosno naroda Japana našoj opštini, Republici Srpskoj i BiH- rekao je Vukadinović.

U znak zahvalnosti narodu Japana, osnovci su za viskokog gosta i iskrenog prijatelja, pripremili svečani doček i priredbu. Pored više đačkih poklona, ambasadoru Japana direktorica škole Jelena Čančar uručila je i školsko priznanje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: