Obrazovanje

Medicinski fakultet Foča: Stigli studenti iz Indije

16.02.2022 | 10:25 Medicinski fakultet Foča: Stigli studenti iz Indije

Studentima iz Italije, Egipta i zemalja regiona koji na Medicinskom fakultetu u Foči od novembra prošle godine redovno pohađaju nastavu na studijskom programu medicina na engleskom jeziku pridružila se grupa studenata iz Indije. Narednih dana očekuje se i dolazak studenata iz Bangladeša.

Da Foča i ovdašnji Medicinski fakultet, kao prva visokoškolska ustanova u Srpskoj koja je uvela studijski program na engleskom jeziku, nude odlične uslove za studiranje saglasni su u Agenciji za obrazovanje studenata u inostranstvu „Varlin“ iz Indije, koja je posredovala pri upisu studenata.

-Prvi utisak na mene ostavio je studentski dom, jer je to odlično mjesto za živjeti šest godina. Obišli smo i zgradu u kojoj je smješten fakultet, učionice i laboratorije. Veoma sam zadovoljan-rekao je Bagvan Sing, zastupnik Agencije.

U Agenciji „Varlin“ kažu da nakon petanestogodišnjeg iskustva Foču vide kao jednu od najboljih destinacija za školovanje studenata iz inostranstva. Posebno ističu uslove smještaja.

-Obišli smo mnogo univerziteta i fakulteta i vidjeli smo da je u Foči jedan od najboljih smještaja za studente. Zadovoljni smo udobnošću, ali je mali problem hrana, odnosno navike u ishrani ljudi iz Indije, što ćemo riješiti narednih dana-kaže Pradip Kumor Šasma, zastupnik Agencije.

Diploma koju studenti iz inostranstva dobiju u Foči međunarodno je priznata i sa stečenim znanjem nakon šestogodišnjeg školovanja moći će da rade u svojoj zemlji, ističe dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić.

-Sa Nacionalnim savjetima zemalja iz kojih studenti dolaze već dugo godina smo pripremali dokumentaciju da priznaju našu diplomu. Prije nego što dođu studenti polažu prijemni ispit Medicinskog fakulteta u Foči, ali osim toga i prijemni ispit svoje zemlje. Kad to polože mogu doći da studiraju kod nas i po završetku studija automatski im se priznaje diploma, te mogu da rade u svojoj zemlji-rekao je Bokonjić.

Pomoćnik dekana za studije na engleskom jeziku Nedeljka Ivković nada se da će se studenti iz Indije brzo prilagoditi na način života, kao što je to bio slučaj sa njihovim kolegama koji su u Foču stigli jesenas.

-Presrećni smo jer se konačno ostvario naš san da Medicinski fakultet u Foči bude internacionalna škola. Da nam dolaze studenti iz cijelog svijeta, jer smo došli do nivoa da imamo šta pokazati i da imamo vrijednosti koje možemo ponuditi stranim studentima, da dođu i studiraju ovdje-rekla je Ivkovićeva.

Nakon dolaska studenata iz Bangladeša, koji se očekuje naredne sedmice, studijski program medicina na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči pohađaće ukupno 24 studenta iz inostranstva.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: