Vijesti

Nastavljen rast broja zaraženih, pojačava se higijena i dezinfekcija

25.07.2020 | 10:06 Nastavljen rast broja zaraženih, pojačava se higijena i dezinfekcija

U Foči je nastavljen rast broja zaraženih virusom korona i sa današnjih sedam trenutno su 62 osobe kod kojih je testiranjem potvrđeno da su pozitivne na prisustvo ovog virusa.

U Foči je nastavljen rast broja zaraženih virusom korona i sa današnjih sedam trenutno su 62 osobe kod kojih je testiranjem potvrđeno da su pozitivne na prisustvo ovog virusa.

Opštinski štab za vanredne situacije donio je više mjera koje se prije svega odnose na dezinfekciju i održavanje higijene na javnim površinama.

Direktor Doma Foča zdravlja Miroslav Ristanović navodi da su trenutno 133 osobe pod zdravstvenim nadzorom, te da su od sedam novozaraženih pet porodični kontakti ranije zaraženih, dok je kod dvoje pacijenata nepoznato kako su se zarazili.

„Ukupan broj kovid pozitivnih je 66, od kojih su se četiri osobe oporavile, a tokom naredne sedmice biće veći broj oporavljenih, jer imamo dosta negativnih na retestiranju, ali čekamo da prođe još sedam dana kućne izolacije. Primjetno je da je posljednjih dana smanjen broj pacijenata u respiratornoj i kovid ambulanti, tako da se nadamo da će u narednih desetak dana epidemija polako da jenjava, ali za sada je ta epidemiološka krivulja još u usponu“, rekao je Ristanović.

Zamjenik direktora Univerzitetske bolnice Foča Marija Petrović kaže da su u ovoj ustanovi na liječenju 23 pacijenta pozitivna na virus korona i 16 sa kliničkom slikom koja ukazuje na oboljenje od ovog virusa i svi su sa srednje teškom ili teškom upalom pluća.

„Jedna pacijentica je na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji i njeno stanje je za sada stabilno“, rekla je Petrovićeva.

Opštinski štab za vanredne situacije naložio je Civilnoj zaštiti da zajedno sa preduzećem „Izvor“ naredne sedmice dezinfikuje stubišta stambenih zgrada.

Šef Civilne zaštite Foča Čedo Zelović kaže da će se u gradskim naseljima dezinfekcija vršiti od ponedjeljka, 27. jula do petka, 31. jula, a 3. i 4. avgusta i u naseljima Miljevina i Brod.

„Kao i ranije, zajednice etažnih vlasnika treba da očiste prostorije i pozovu Civilnu zaštitu na broj telefona 058/210-744, da bi se prijavili za dezinfekciju. Svaki prostor koji bude očišćen dezinfikovaće se, a prostori koji se ne očiste neće se dezinfikovati, jer nema efekta“, rekao je Zelović.

Načelnik opštine Radisav Mašić još jednom je apelovao da se svi građani dosljedno pridržavaju propisanih mjera.

On je upozorio da su bolnički kapaciteti gotovo popunjeni, te da je bolničko osoblje preumorno.

„Zaista se nalazimo u situaciji u kojoj bismo svi morali imati više odgovornosti i više doprinosa da poboljšamo stanje. Sve mjere ostaju na snazi do 3. avgusta i očekivati je da ćemo do tada imati nešto povoljniju situaciju, ali u svakom slučaju osnovno što svi treba da poštuju jeste da nose maske, da provjetravaju prostorije, drže distancu, da konobari, frizeri i svi ostali nose maske“, naveo je Mašić.

On je pojasnio da Štab nikome ništa nije zabranio i da ničija djelatnost nije ugrožena, ali je svima preporuka da se, zbog zdravlja, pridržavaju mjera i da pokažu da misle jedni o drugima.

Opštinski štab za vanredne situacije najavio je da će se uz dezinfekciju stambenih zgrada pojačati javna higijena, odnosno odvoz smeća, pranje ulica, nabaviće se novi kontejneri i kante za smeće.

Iz Štaba je napomenuto da su na Gradskoj pijaci, koja će se redovno prati, svi dužni da koriste zaštitne maske, a preporuka je da se sahrane obavljaju u užem krugu porodice.

Napomenuto je da će nastaviti i kontrola poštovanja zaštitnih mjera u svim ugostiteljskim i drugim prodajnim objektima, kao i u rafting kampovima, sa posebnim naglaskom na kombi prevoz turista.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: