Obrazovanje

Opasnosti i načini zaštite na internetu predstavljeni srednjoškolcima

11.02.2022 | 13:54 Opasnosti i načini zaštite na internetu predstavljeni srednjoškolcima

Učenicima fočanskog Srednjoškolskog centra pripadnici Policijske uprave Foča predstavili su opasnosti koje vrebaju na internetu, načine zaštite, te sigurne i odgovorne upotrebe računara i mobilnih telefona. Predavanje je organizovano povodom Međunarodnog dana bezbjednog interneta.

Cilj edukacije je podizanje društvene odgovornosti i svijesti kod mladih kako bi bezbjedno koristili internet, prepoznali i izbjegli rizike u sajber okruženju.

Pored kompjuterskih virusa, posljednjih godina na internetu su učestale prevare kojima se prikupljaju i zloupotrebljavaju povjerljivi podaci korisnika, poput brojeva bankovnih računa, lozinki naloga na društvenim mrežama ili pristupa elektronskoj pošti, ukazano je tokom predavanja.

Istaknuto je da se zbog rasta korisnika interneta iz godine u godinu povećava i broj zloupotreba, te da je važno prepoznati potencijalne opasnosti.

-Potrebno je znati da na internetu ništa nije besplatno. Sve što pretražujemo, a nudi nam se nešto drugo, to je automatski potencijalna prevara. Prije nego posjetimo određene sajtove važno je da se sa njima upoznamo. Da provjerimo adresu, da li je u njoj sadržan naziv kompanije sajta koji želimo da posjetimo ili je nešto drugo. Nikako da ne otvaramo „spam“ mejlove i poruku od osoba koje ne poznajemo-naglasio je Vlatko Pejović, stručni saradnik i administrator informaciono-kumunikacionih sistema PU Foča.

Iz Policijske uprave Foča pozvali su građane da vode računa kako koriste internet, te da eventualne zloupotrebe prijave policiji.

-U slučaju da neko bude žrtva zloupotrebe putem interneta iz bilo koje oblasti krivičnih djela, moguće je prijaviti lično u Policijsku stanicu, telefonski i putem anonimnih prijava. Policijski službenici će sve prijave evidentirati i u skladu sa zakonom po njima dalje postupati-rekao je kriminalistički inspektor PU Foča Đorđe Elek.

Na području šest opština u nadležnosti Policijske uprave Foča prošle godine evidentiran je 31 slučaj zloupotrebe putem interneta, koji se odnose na krivično djelo prevara i pranje novca, što je za dva slučaja više u odnosu na 2020. godinu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: