Zdravstvo

Poklon Vlade Srbije: Savremeno sanitetsko vozilo fočanskom Domu zdravlja

23.07.2020 | 14:01 Poklon Vlade Srbije: Savremeno sanitetsko vozilo fočanskom Domu zdravlja

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović preuzeo je danas u Banjaluci sanitetsko vozilo za ovu zdravstvenu ustanovu koje donira Vlada Srbije.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović preuzeo je danas u Banjaluci sanitetsko vozilo za ovu zdravstvenu ustanovu koje donira Vlada Srbije. Novo sanitetsko vozilo, sa svom pratećom najsavremenijom opremom, omogućiće efikasniji transport pacijenata i pravovremene intervencije medicinskog osoblja Službe hitne pomoći pri ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Fočanski Dom zdravlja do sada je raspolagao sa dva sanitetska vozila stara dvadeset godina. Od danas, vozni park ove ustanove bogatiji je za novo sanitetsko vozilo, koje je direktoru Miroslavu Ristanoviću uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom zvanične posjete Banjaluci.

Zahvaljujući donaciji Srbije, Dom zdravlja u Foči riješiće značajan problem za duži vremenski period, kaže Ristanović.

-U ime Doma zdravlja i svih građana Foče lično sam se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na pomoći, odnosno podršci. Donacija nam znači mnogo, jer prvi put dobijamo savremeno sanitetsko vozilo koje je od velikog značaja prvenstveno u pružanju hitne i prve pomoći svim našim građanima, a sa druge strane i prilikom transporta pacijenata koji će sada imati sigurnost, konformnost i sve usluge pri prevozu-rekao je Ristanović za Radio Foču.

Ristanović je pojasnio da je novo sanitetsko vozilo opremljeno najboljom opremom koja se trenutno nudi na tržištu i koja se može koristiti za različite intervencije.

-Vozilo posjeduje spinalnu dasku, kardiološku stolicu, defibrilator sa monitorom, sklopiva nosila, kofer za novorođenčad, kragne za imobilizaciju, balon za reanimaciju, set za intubaciju, dakle praktično nema intervencije na koju se ne može odgovoriti sa tom opremom-pojasnio je Ristanović.

Sanitetska vozila, čija je vrijednost 1.466.000 KM, pored Foče, dobili su domovi zdravlja u Istočnom Starom Gradu, Čajniču, Petrovu, Brodu, Bileći, Kostajnici, Gacku, Ribniku, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Tesliću, Kalinoviku i Kneževu.

U fočanskom Domu zdravlja zahvalni su vladama Srpske i Srbije na konstantnoj podršci i pomoći koju pružaju ovoj i drugim zdravstvenim ustanovama širom Srpske, naročito u vrijeme kada je zdravstveni sistem suočen sa borbom protiv virusa korona.

Direktor Ristanović ističe da će se i u narednom periodu nastaviti saradnja sa republičkim vlastima kroz konkretne zajedničke projekte, podsjećajući da je nedavno Vlada Republike Srpske odobrila opštini Foča 86.738 maraka za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Doma zdravlja, čija se realizacija uskoro očekuje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: