Vijesti

Mitropolit Hrizostom: Sveti Sava poveo srpski narod putem spasenja

27.01.2022 | 15:06 Mitropolit Hrizostom: Sveti Sava poveo srpski narod putem spasenja

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom, slavu je proslavio najveći pravoslavni hram u BiH-Svetosavski hram u Foči. Besjedeći o velikom svetitelju, mitropolit Hrizostom poručio je da je Sveti Sava priveo Srbe Hristu Gospodu i utvrdio ih u pravoslavlju.

Velika je objediniteljna uloga Svetog Save u srpskom narodu, a sve je to postigao blagodaću Božjom s jedne strane i velikim trudom i podvigom kojima je zadivio svetogorsko monaštva s druge strane. Sveti Sava je nakalemio srpski narod na kalem Hristov, na taj podvig izabrao ga je i uputio sam Gospod, poručio je mitropolit dabrobosanski.

-Da bude onaj koji će putem spasenja povesti naš narod, koji će zasaditi Srbe kao pitome masline svuda po srpskim zemljama, koji će ići od sela do sela, od čovjeka do čovjeka, od djeteta do djeteta i učiti ih ko je Isus Hristos i zašto treba da vjerujemo u Hrista, jer je to Carstvo Nebesko. Zahvaljujući Svetom Savi srpski narod je postao pitoma maslina koja je svuda ploda dala, pokazujući sav kulturni, duhovni i svaki drugi kapacitet-rekao je mitropolit dabrobosanski.

Čestitajući Savindan vjernicima, sveštenstvu, obrazovnim ustanovama,  mitropolit Hrizostom poručio je da nas Sveti Sava oduvijek i zauvijek poziva na pomirenje sa Bogom, sa sobom i drugima kroz ljubav i hrišćanska djela.

-I radujemo se danas ovdje što u Foči postoji i Bogoslovski fakultet i Bogoslovija, da je podignut i da se podiže veličanstveni hram u slavu i spomen Svetog Save, a to je ono što je najveće i najuzvišenije da smo u velikom broju sabrani oko Svetog Save. To je najljepši vijenac koji možemo da stavimo na njegovu svetu glavu i zatražimo blagoslov da se srpski narod duhovno obnavlja-rekao je mitropolit Hrizostom.

Nakon liturgije, pod svodovima Svetosavskog hrama, u prisustvu brojnog vjernog naroda obavljen je slavski obred.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: