Vijesti

PU Foča: Povećan broj saobraćajnih nesreća, manje krivičnih djela

26.01.2022 | 17:02 PU Foča: Povećan broj saobraćajnih nesreća, manje krivičnih djela

Na području šest opština u nadležnosti Policijske uprave Foča tokom prošle godine evidentirano je 96 saobraćajnih nesreća više u odnosu na 2020. godinu, dok je broj krivičnih djela manji za četiri procenta. Smanjeno je i narušavanje javnog reda i mira, a stanje bezbjednosti je zadovoljavajuće, istaknuto je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen rad PU Foča u 2021. godini.

U 359 saobraćajnih nesreća jedno lice je izgubilo život, dok je 90 osoba zadobilo povrede. Policija je evidentirala 16 nesreća sa teškim tjelesnim povredama i 43 sa lakše povrijeđenim licima.

-Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovala lica bez položenog vozačkog ispita i njih je 11 u odnosu na 17 iz prethodnog perioda. Značajno je i za 12 odsto smanjenje nezgoda kada su u pitanju vozači pod uticajem alkohola kojih smo evidentirali samo 44-rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Za 12 mjeseci 2021. godine evidentirano je 159 slučajeva i 195 prekršaja iz oblasti narušavanja javnog reda i mira, što je za 26 odsto manje nego godinu dana ranije.

-Najčešće su se dešavali fizički napadi i vrijeđanja, te određen broj slučajeva ometanja državnih organa u vršenju službenih radnji. Evidentirali smo 11 prekršaja iz oblasti konzumiranja opojnih droga, u odnosu na dva iz 2020. godine. Zabilježena su i dva slučaja vršnjačkog nasilja, oba u Višegradu-rekao je Krunić.

Prošle godine je registrovano 245 krivičnih djela, za deset manje nego 2020. godine. Najviše ih je bilo iz oblasti opšteg i privrednog kriminaliteta, potom bezbjednosti saobraćaja, te zloupotrebe opojnih droga.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović ističe da je zadržan visok procenat rasvijetljenosti krivičnih dijela koji iznosi 94 odsto, dok je rasvijetljenost krivičnih djela koja su izvršila nepoznata lica oko 66 odsto. 

Tomović je podsjetio i na prošlogodišnje policijske akcije sprečavanja organizovanog kriminala na području Policijske uprava Foča.

-Među najznačajnijm je akcija iz februara prošle godine kodnog naziva „Kombi“, u kojoj su lišena slobode dva lica i zaplijenjena veća količina cigareta bez akcizne markice ukupne tržišne vrijednosti oko 100.000 KM. U operativnoj akciji „Flora“ u oktobru je kod jednog lica u Foči pronađeno i oduzeto oko tri i po kilograma opojne droge marihuna. Krajem godine realizovana je akcija „Siguran dobitak“, u kojoj je zbog krivičnih djela pranje novca i prevara uhapšeno više desetina lica. Svi su procesuirani i utvrđeno je da su protivrpavno stekli ukupno 2.615.000 KM-istakao je Tomović.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je zadovoljavajućoj bezbjednosnoj slici doprinio i pojačan video-nadzor.

-Sigurno da nam kamere daju značajan doprinos kako u otkrivanju prekršaja tako i u otkrivanju izvršilaca krivičnih djela. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i PU Foča u narednom periodu nastojaće da se dosadašnji nivo bezbjednosti poveća-rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

Na području Policijske uprava Foča pronađena su 52 migranta, dok ih je 199 otkriveno godinu dana ranije.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: