Vijesti

Vukadinović i Đorđević o putu prema Tjentištu i ulaganjima u turizam

25.01.2022 | 16:00 Vukadinović i Đorđević o putu prema Tjentištu i ulaganjima u turizam

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević razgovarao je danas u Foči sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem o turističkim potencijalima ove lokalne zajednice i mogućnostima zajedničkih ulaganja.

Ambasador Đorđević nakon sastanka je rekao novinarima da su, između ostalog, razgovarali i o infrastrukturnim projektima za koje je Srbija izdvojila određena sredstva, poput planirane gradnje nove trase magistralnog puta Foča-Tjentište.

“Ovo su prelepi krajevi, pogotovo područje prema Tjentištu i Zelengora sa jezerima, pa smo razgovarali o tome šta je to čime bismo u budućnosti zajednički mogli da pomognemo razvoj opštine, prije svega po pitanju turizma. Sve manje je lepe prirode, a ovde je priroda autentična, sačuvana je. Oni će uraditi projekte, koji će biti proslijeđeni na odgovarajuća mesta i ukoliko se bude našla neka mogućnost da se pomogne na bilo koji način, bez sumnje pomoći će se razvoju projekata, a potencijali za razvoj turizma u opštini Foča su zaista veliki”, rekao je Đorđević.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da je ambasadora Đorđevića upoznao da je Foča sa Nacionalnim parkom “Sutjeska” i budućim Parkom prirode “Tara” ogroman turistički potencijal.

“Ono što nam nedostaje svakako je infrastruktura i siguran sam da će Srbija na tom planu nastaviti da pomaže. Već su obezbijedili određena sredstva za putnu komunikaciju prema Tjentištu i mislim da će ta sredstva u budućem periodu biti utrošena da bismo mogli da razvijamo turističku infrastrukturu”, rekao je Vukadinović.

On je podsjetio da veliki broj studenata iz Srbije studira u Foči, kao i da profesori i ljekari iz Srbije pružaju stručnu pomoć ovdašnjoj Univerzitetskoj bolnici i Medicinskom fakultetu.

“Siguran sam da će ambsador prenijeti na prave adrese sve ove naše potrebe i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da unaprijedimo ne samo turizam, nego kompletnu privrednu i svu ostalu infrastrukturu na području naše opštine”, naveo je Vukadinović.

Srbija je 2018. godine izdvojila pet miliona maraka za projektovanje i početak gradnje nove trase od Foče do Tjentišta dužine oko 11 kilometara, kao veze Hercegovine sa ostatkom Srpske i Srbijom, i to dolinom rijeke Sutjeske, koji bi zamijenio postojeću usku, krivudavu i izuzetno opasnu dionicu preko prevoja Prijeđel i koji bi se naslanjao na novi put od Foče prema Šćepan Polju.

Na utrošak novca iz Srbije i na početak gradnje oba ova putna pravca, koji bi bili povezani mostom na rijeci Drini, a koji su veoma važni ne samo za Foču, već i za cijelu Srpsku i BiH, i dalje se čeka.

Kako su ranije rekli u Putevima Srpske i resornom ministarstvu, u toku su procedure u vezi sa izradom idejnog projekta za šta su sredstva obezbijeđena.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: