Vijesti

Satler: Da iz Foče idu poruke zajedništva i ekonomskog razvoja

20.01.2022 | 12:03 Satler: Da iz Foče idu poruke zajedništva i ekonomskog razvoja

Šef delegacije EU u BiH Johan Satler razgovarao je danas u Foči sa načelnikom opštine Milanom Vuadinovićem o mogućnostima privrednog razvoja ove lokalne zajednice i saradnje sa susjednim opštinama.

Satler je nakon sastanka rekao novinarima da su razgovarali i o političkoj situaciji i odnosima Srba i Bošnjaka u Foči.

On je naveo da se prije posjete načelniku opštine sastao i sa odbornikom SDA u Skupštini opštine Foča Izetom Spahićem i drugim predstavnicima bošnjačkih povratnika.

„Čuo sam njeihova iskustva, koja sam prenio načelniku Vukadinoviću i pozvao da Foča ide u pravcu pomirenja i izgradnje mostova. Bez obzira na tešku istoriju, treba raditi na izgradnji povjerenja, na uklanjanju ovih murala koje vidimo u gradu, da poruke iz Foče budu poruke budućnosti, poruke ekonomskih prilika i ekonomskog razvoja“, poručio je Satler.

On je pozdravio, kako je naveo, inicijativu i spremnost načelnika Vukadinovića za saradnju sa kolegama iz Goražda i drugih opština drinske regije, da zajednički rade na ekonomskim prilikama i mogućnostima njihove realizacije.

Satler je naglasio da svakodnevno ljudi iz Foče idu na posao u goraždanske fabrike, a da Goraždani dolaze u Foču na liječenje i za razne vrste usluga, te da je potrebno ići u tom pravcu saradnje.

Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da je upoznao Satlera o ekonomskim potencijalima ove opštine.

„Upoznao sam ga, takođe, da putne komunikacije, koje su od strateškog interesa i za EU, kao što je put Sarajevo-Podgorica-Tirana, da su u veoma lošem stanju, što je ograničavajući faktor za razvoj našeg turizma i privrede“, rekao je Vukadinović.

On je poručio da je Foča otvoren grad za sve ljude i da nema nikakvih međunacionalnih problema i tenzija.

„Veliki broj studenata ovdje studira i na engleskom jeziku iz svih dijelova Evrope i svijeta, dolaze turisti sa raznih strana na rafting i u Nacionalni park „Sutjeska“. Ne postoje nikakvi međunacionalni prolemi i bilo kakva vrsta problema ako bude postojala siguran sam da ćemo to razgovorom riješiti“, naveo je Vukadinović.

On je istakao da Foča ima odličnu saradnju sa opštinama iz okruženja, te da nastoje da kroz projekte koje realizuje EU u BiH zajednički rješavaju probleme stanovnika ovog kraja.

„Ako budemo snažili naše ekonomske kapacitete i infrastrukturu, zajednički možemo opstati, ostaviti stanovništvo na ovom prostoru i spriječiti prije svega odlazak mladih u Zapadnu Evropu“, poručio je Vukadinović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: