Vijesti

Na Bistrici plivalo 35 odvažnih plivača: Siniša Govedarica prvi doplivao do Časnog krsta

19.01.2022 | 15:54 Na Bistrici plivalo 35 odvažnih plivača: Siniša Govedarica prvi doplivao do Časnog krsta

Bogojavljensko plivanje za Časni krst drugu godinu uzastopno održano je u Miljevini na rijeci Bistrici. Stazu dugu 33 metra koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista preplivalo je 35 plivača. Među njima i jedna djevojka.

Do Časnog krsta prvi je doplivao Siniša Govedarica iz Miljevine koji je nagrađen ikonom Svete Trojice. Pobjedu je posvetio petnaestogodišnjem sinu Ognjenu.

-Velika mi je čast što sam plivao za Časni krst i što sam prvi stigao do njega. Časni krst sam poklonio sinu da ostane na mlađem naraštaju-rekao je Govedarica.

Za Ognjena Govedaricu ovo je drugo učešće.

-Malo je hladno, ali je osjećaj odličan-rekao je Ognjen.

Na bogojavljenskom plivanju u hladnoj Bistrici i ove godine odvažnost je pokazla sedamnaestogodišnja Valentina Vuković, prošlogodišnja pobjednica.

-Ovo je jedan savršen osjećaj. Uspjela sam da isplivam uz podršku svojih roditelja-rekla je Vukovićeva.

Plivanju za časni krst prethodila je Sveta liturgija sa osvećenjem bogojavljenske vodice u Hramu Svetog pororoka Ilije. Potom je uslijedila svečana litija do lijeve obale Bistrice u selu Ocrkavlje.

Paroh miljevinski Ljupko Medović ističe važnost čuvanja tradicije i plivanja za Časni krst.

-Do prošle godine na području opštine Foča godinama nije bilo plivanja.  Zajedno smo se organizovali i nadam se da će se i u godinama pred nama održavati. Ovo je veliki primjer zajedništva jedne zajednice u kojoj se lijepo slažemo i dogovaramo-rekao je Medović.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst organizovala je Crkvena opština Miljevina uz podršku mještana i lokalne uprave.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: