Vijesti

David Drakul prvi doplivao do Časnog krsta na Ćehotini

19.01.2022 | 15:51 David Drakul prvi doplivao do Časnog krsta na Ćehotini

Dvadesetogodišnji David Drakul iz Foče pobjednik je plivanja za Časni krst na rijeci Ćehotini. U bogojavljenskom plivanju, koje je prvi put organizovano u Foči, učestvovalo je trideset sedam Fočaka i Fočanki.

I pored jake konkurencije Davidu Drakulu nije trebalo puno napora da odvažno i hrabro dopliva do Časnog krsta. Prvak je i prigodno nagrađen.

-Prvi put plivam, malo jeste hladno, ali naviknem se brzo. Plivao sam za sve sugrađane, najmanje zbog takmičenja, prvenstveno zbog praznika-rekao je Drakul.

Prvi put u Foči zaplivale su i pripadnice nježnijeg pola, među kojima Slađana Radović i sedamnaestogodišnjakinja Ana Puhalo.

-Meni su žene uvijek bile inspiracija i zbog toga sam danas tu. Drago mi je što prvi put plivam u rodnom gradu i nadam se da će nas dogodine biti još više-rekla je Puhalo.

Među hrabrim plivačima i sveštenik Darko Đogo.

-Za mene je ovo bilo na jedan način preispitivanje sopstvenog života, sopstvenih mogućnosti, saznanja da sam bez Hrista ništa, a u Hristu mogu sve. Ono što je važno je da nije gotovo ni postojao takmičarski prioritet, već je sve bilo prijateljski, bratski. Preporuka svima iz Foče i okoline da i dogodine sa nama učestvuju u ovom lijepom nastavku Svete tajne-rekao je Đogo.

Plivanje za Časni krst oranizovala je fočanska Crkvena opština i lokalna uprava.

-Prvi put smo se sabrali na rijeci Ćehotini, koja je danas naš Jordan, koji svijetli svjetlošću Bogojavljenja. Lijepo je što su naši brojni sugrađani plivanjem pokazali kao čuvari tradicije, ali na prvom mjestu nepokolebljive vjere u Gospoda Isusa Hrista-rekao je jerej Dušan Andrić.

-Svi učesnici su na neki način danas pobjednici. Plivanje za Časni krst se neće prekidati narednih godina, težićemo da postaje tradicija, što je i trebalo da bude-rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.

Bogojavljenska svečanost počela je Svetom liturgijom u Hramu Svetog Save, nakon čega je uslijedila litija od Hrama do plivališta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: