Obrazovanje

Dobitnici Svetosavske nagrade iz Foče: Rad sa djecom je privilegija

19.01.2022 | 10:27 Dobitnici Svetosavske nagrade iz Foče: Rad sa djecom je privilegija

Među 42 prosvjetnih radnika u Srpskoj, odnosno 24 iz osnovnih škola, koji su ove godine ponijeli Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvjete i kulture našla su se i dva vrijedna radnika fočanske Osnovne škole „Sveti Sava“ – učiteljica Vera Dostić i nastavnica likovnog Saša Davidović.

Dostićeva je Radio Foči rekla da je prekrasan osjećaj dobiti ovo najveće prosvjetno priznanje.

„Ponosna sam i na sebe i na školu, na svoje đake i njihove roditelje, koji su mi pomogli da osvojim ovu nagradu i pokažem koliko se trudim da učenici izrastu u zdrave, radne, vrijedne ličnosti“, kaže Dostićeva.

Svetosavska nagrada stigla je nakon 21 godinu učiteljskog rada.

Dostićeva ističe da je divno biti učitelj i da je to velika privilegija, posebno zanimljiv i dinamičan posao.

„Toliku radost teško da ćete doživjeti u nekom drugom pozivu, međutim, veoma je ozbiljan i odgovoran, jer radimo sa djecom i nekada smo mi oni koji najviše vremena provode sa njima. Kada dođeš na posao, nemaš vremena da misliš o nečemu drugom, nego samo o djeci koja su ispred tebe, kako da ih naučiš da riješimo probleme, kako da ih izvedeš na pravi put, kako da im pomogneš da rastresu krilima i krenu dalje u život“, napominje nagrađena učiteljica.

Dostićeva navodi da je u učiteljskom radu veoma važno kako djecu motivisati za učenje.

„Možda je nekada našim učiteljima bilo lakše, međutim i današnja djeca su fenomenalna sa ogromnim potencijalom, samo ih treba osokoliti, ohrabriti“, priča Dostićeva.

Ona dodaje da voli kada je nastava dimnamična i šarolika sa svim metodama i oblicima rada, da djeci, a ni njoj, nije dosadno.

„Trudim da se da djeci bude lijepo u školi, svi predmeti su mi jednako bitni i zastupljeni- od matematike do fizičkog. Kada su nas posjetili studenti i profesorica defektološkog odsjeka Medicinskog fakulteta, na njihovo pitanje koji su im predmeti omiljeni, većina učenika se izjasnilo da su to matematika i fizičko. Profesorica se nije iznenadila zbog fizičkog, ali se začudila zbog matematike i to možda najbolje opisuje moj rad“, priča Dostićeva.

Svetosavska obaveza sigurno je i dodatna obaveza, ali ističe da joj je najljepša nagrada uspjeh učenika i kada vidi da su srećni u školi, da vole da dolaze u školu, da se lijepo druže i da vole svoju učiteljicu.

Svetosavsku nagradu ponijela je i njena koleginica Saša Davidović, nastavnik likovne kulture.

„Poslije 22 godine rada, Svetosavska nagrada mi je stvarno veoma bitna. Svetosavka nagrada, kao i sam prosvjetni rad, velika su obaveza za nastavnika da izvuče iz djeteta najbolje, ali sam zaista ponosna na nagradu“, kaže Davidovićeva.

Ona pojašnjava da je nagrađena za sveobuhvatan rad, a da su jedna od kategorija i nagrade za đačke uspjehe, kojih je u prethodnoj i tekućoj školskoj godini bilo više na republičkim likovnim takmičenjima.

„Imali smo nagradu Republičkog pedagoškog zavoda i Auto-moto saveza Srpske za drugo mjesto koje je osvojio naš učenik šestog razreda Vojislav Filipović, a ove godine imamo treće mjesto za Dan Republike Srpske na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda, koje je osvojio naš učenik devetog razreda Aleksandar Krstonić“, nabraja Davidovićeva.

Ona kaže da učenici vole časove likovne kulture, ali do određene granice- kada se njihov rad treba ocjenjivati i bodovati, te ističe da djeca u Foči posjeduju talenat za likovnu umjetnost, ali da je rad presudan.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: