Vijesti

Zimski vašar – manifestacija koja oduševljava Fočake svih generacija

15.01.2022 | 14:48 Zimski vašar – manifestacija koja oduševljava Fočake svih generacija

Slatke i slane delicije, palačinci, kokice, peciva, bakini kolači i čokoladni sladoledi samo su neki od poslastica koji su se našli na današnjem Zimskom vašaru, koji je u okviru manifestacije „Zima u Foči“ organizovao Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“.

Pored ukusne hrane i kolača prazničnu atmosferu i zimsku čaroliju na Vašaru upotpunili su Deda Mraz, mađioničar kao i maskote Mikija i Mini Maus sa kojima su se mališani družili.

Građani Foče, oni najmlađi ali i nešto stariji oduševljeni su vašarom i ukusom poslastica kojim su se počastili danas. Nisu izostali aplauzi za dječije recitacije ali i izvedbe mađioničara, koji je brojnim trikovima oduševio prisutne.

U pripremanju đakonija koje su se našle  na štandovima Dječijeg vrtića velika pomoć vaspitačima bili su roditelji, kaže Miladin Marić, jedan od očeva koji učestvuju na ovogodišnjem Vašaru: „Drago nam je kada roditelji mogu da pomognu vaspitačima u pripremanju ove manifestacije. Majke i očevi zajedno sa djecom su se uključili u spremanje hrane. Zadovoljni smo i lijepo se provodimo“.

Hram Svetog Save, ove godine, prvi put učestvuje na Zimskom  vašaru. Na štandu Svetosavskog hrama razni starinski sitni kolači: „Pripremili smo starinske suve kolače, vanilice, princes krofne. Svi smo se potrudili da uveličamo ovu manifestaciju. Drago nam je što se na ovaj način možemo družiti sa građanima Foče“, rekla je  Biljana Andrić.

Picerija Trezor posjetioce Vašara ponudila je ukusnim tost sendvičima, slatkim palačincima i čokoladnim krofnama. Kristina Pejović, iz Picerije Trezor, ističe da im je zadovoljstvo što mogu učestvovati u jednoj lijepoj priči u kojoj uživaju sve generacije: „Želja nam je da na ovaj način uljepšamo djetinjstvo mališanima u Foči, a naravno da počastimo i one malo starije građane“.

Zbog epidemije virusa korona, Zimski vašar prethodne dvije godine nije bio održan. Na zadovoljstvo uprave Vrtića, vaspitača, mališana ali i roditelja Zimski vašar ove godine održava se na Gradskom trgu, u okviru Manifestacije „Zima u Foči“. Direktor Dječijeg vrtića Slađana Vladičić ističe da je za njih ovo posebna aktivnost kojoj se raduju svi: „Roditelji su oduševljeni Zimskim vašarom jer i oni učestvuju i pripremaju razne đakonije. Ovo je manifestacija koja je već postala tradicionalna i zaista je posebna za sve nas, pripremamo je sa posebnom energijom. Na Zimskom vašaru se okupi veliki broj djece, vaspitača, roditelja ali i sugrađana svih generacija. Ovo je manifestacija sa koje želimo da pošaljemo poruke mira, blagostanja i ljubavi“, rekla je Vladičićeva.

Prethodnih godina „Zimski vašar“ održavan je u dvorištu Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, dok je ove godine organizovan na Trgu kralja Petra u saradnji sa fočanskim restoranima i pekarama, te je sa proširenim asortimanom pristupačniji većem broju posjetilaca.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: