Vijesti

Radovićeva „Uzvišena pjesma“ ovjenčana svjetskom slavom

13.01.2022 | 15:34 Radovićeva „Uzvišena pjesma“ ovjenčana svjetskom slavom

Dokumentarni film „Uzvišena pjesma“ o dirigentu i profesoru crkvene horske muzike Radu Radoviću i Kamernom horu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u produkciji BHRT-a, premijerno je prikazan fočanskoj publici. O uspješnom radu hora, ispunjenim brojnim nagradama i priznanjima, u filmu svjedoče bivši i sadašnji studenti Muzičke akademije koje Radović pod dirigentskom palicom okuplja posljednje dvije decenije.

Film prati Radovićev povratak u rodnu Foču sa školovanja u Rusiji, nakon čega na poziv mitropolita dabrobosanskog Nikolaja predaje u Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči. Uporedo počinje i s radom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Želja mitropolita Nikolaja bila je osnivanje muškog okteta za potrebe bogoslužbenog pjevanja, koji bi činili studenti smjera za crkvenu muziku i pojanje. Radović 2001. godine osniva mješoviti hor, ne sluteći da će vrlo brzo postići ogroman uspjeh i sa najvećih svjetskih pozornica donositi najznačajnija priznanja u domenu horske muzike.

U 20 godina postojanja kroz Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prošlo je više od 250 članova.

Sve to podstaklo je Bojana Hadžiabdića i Zorana Kuburu, autore filma koji potpisuju i režiju, da snime ovaj svojevrsni omaž „Uzvišenoj pjesmi“.

-Na mene je najveću impresiju ostavio hor, odnosno način na koji izvode kompozicije koje profesor Radović stavlja pred svoje pjevače. Kad uporedite izvođenje Kamernog hora Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu sa svjetskim horovima, shvatite da je to jedan visok nivo i blago koje moramo podržavati i čuvati. Žao mi je što veći broj ljudi kod nas ne zna za ovaj hor. Smatram da je to još uvijek rezervisano za muzičke profesionalce, za malobrojnu publiku koja prati ozbiljnu muziku. U tom smislu trebalo bi mijenjati stvari. Hor bi trebalo da bude prisutniji u našem javnom prostoru-rekao je Hadžiabdić.

Koautor filma, Zoran Kubura istakao je da je tokom rada na filmu bilo zanimljivo otkrivati sve uspjehe Kamernog hora, kojih, priznaje, u potpunosti nije bio svjestan.

-Ne samo uspjehe, već i suštinu onoga što rade, te zajedništvo koje su postigli. Zajednički trud i rad koji je uložen u funkcionisanju hora morao je dati takve rezultate. Zbog svega toga drago mi je što smo kolega Hadžiabdić i ja imali priliku da radimo ovaj film-rekao je Kubura.

Glavni akter „Uzvišene pjesme“ profesor Rade Radović prikazivanje filma u rodnom gradu emotivno je doživio jer u filmu govore članovi svih generacija, koji su predano učeći od njega hor doveli do svjetske slave.

-Autori filma ušli su duboko u ovu priču na vrlo emotivan, pa i uzvišen način, kao što i slovi naziv dokumentarnog filma. Prikazali su sva dešavanja, ali i tu neku suštinu i glavnu nit koja je prožimana svih ovih 20 godina kroz rad Kamernog hora-istakao je Radović.

Projekciju filma u Foči organizovao je Centar za kulturu i informisanje.

-Višedecenijski posvećen rad našeg sugrađanina Rada Radovića, kvalitet hora koji vodi, te dalekosežni odjek muzike koju njeguje doveli su nas u sitaciju da jednostavno moramo organizovati projekciju filma u Foči. Izuzetno nam je zadovoljstvo i voljeli bismo kada bi bilo više Rada Radovića u Foči i više filmova o našim uspješnim ljudima-rekao je vršilac dužnosti direktora Centra Vladimir Pantović.

Dokumentarni film „Uzvišena pjesma“ snimljen je povodom dvije decenije postojanja Kamernog hora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Prije Foče publika ga je pogledala u Istočnom Sarajevu, a emitovan je i na BHRT-u.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: