Obrazovanje

Đaci pokazali da se Srpska voli i brani vrijednim radom i učenjem

11.01.2022 | 18:11 Đaci pokazali da se Srpska voli i brani vrijednim radom i učenjem

Republika Srpska opstala je uprkos mnogim teškim godinama, vremenima i okolnostima koje je nisu porazile, već učinile jačom i snžnijom, a najbolje se brani kvalitetnim obrazovanjem, vrijednim radom i učenjem, poručeno je sa svečane akademije u fočanskom Srednjoškolskom centru koju je organizovao Pedagoški zavod Republike Srpske. Trideseti rođendan Republici Srpskoj kroz recitaciju, glumu i muziku čestitali su fočanski osnovci, srednjoškolci i predškolci.

Nakon proslava u Banjaluci i Brčkom, ljubav i privrženost Republici Srpskoj pokazali su mladi naraštaji u Foči. Za Pedagoški zavod obilježavanje Dana Republike Srpske jedna je od najvažnijih aktivnosti u godini, a veliki broj kvalitetnih učeničkih radova ukazuje i da osnovne i srednje škole posvećuju veliku pažnju ovom danu.

-Nastojimo da ova manifestacija svake godine bude u nekoj drugoj lokalnoj zajednici. Učenici iz uslovno rečeno manjih lokalnih zajednica imaju priliku da pokažu šta znaju, a ovo danas su fantastično uradili. Pohvalio bih učenike osnovnih i srednjih škola za odlične crteže, slike i pjesme u čast Srpske koji su stigli na konkurs koji smo raspisali u novembru, imali smo smo nekoliko stotina radova. Na izložbi se moglo vidjeti da su to vrhunski radovi-rekao je direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović.

Akademija koju su pripremili fočanski đaci i predškolci posebno je bila emotivna i dirljiva za pomoćnika ministra prosvjete i kulture RS Natašu Cvijanović.

-Mogli smo da  vidimo kako su naši najmlađi doživjeli rođendan Republike Srpske. Pored ove akademije, vidjeli smo i rezultate konkursa na kojem su učenici vrlo interesantno prikazali kako vide svoju Republiku. Više od 120 osnovnih i više od 60 srednjih škola uključilo se u konkurs, koji je pokazao da imamo sjajnu, kreativnu djecu i bitno je da se na ovakav način njeguje kultura sjećanja i praznuje 9. januar-rekla je Cvijanovićeva.

Čestitke fočanskim školama i vrtiću na odlično pripremljenoj proslavi 30. rođendana Republike SRpske, stigle su i od načelnika opštine Foča, Milana Vukadinovića.

-Učesnici svečane akademije su pokazali da Foča umije i može. Imali smo šta da vidimo i čujemo od tih mladih ljudi mkoji su budućnost i ponos Republike Srpske- rekao je Vukadinović.

Na akademiji u fočanskom Srednjoškolskom centru nagrađeni su najbolji radovi nastali kistom i perom na temu „Republika Srpska“, pristigli na konkurs Republičkog pedagoškog zavoda.

Najbolji literarni rad napisala je Aleksandra Vukadinović iz OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika, u konkurenciji učenika osnovnih škola, dok je prvo mjesto na literarnom konkursu za učenike srednjih škola osvojila Maja Milošević iz Medicinske škole iz Banjaluke. Najbolji likovni rad u kategoriji osnovnih škola nacrtala je Milica Blagojević iz OŠ „Petar Kočić“ Kola iz Banjaluke, dok je za najbolji likovni rad proglašen rad Milane Đaković iz Tehnološke škole Banjaluka. Nagradu za najbolju mapu RS dobila je Gimnazija Prnjavor.

U holu fočanskog Srednjoškolskog centra postavljena je izložba svih likovnih radova, dok su učenici nagrađeni za literarne radove pročitali svoje pjesme i radove posvećene Republici Srpskoj.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: