Zdravstvo

Prva samostalna ugradnja stenta fočanskog angio tima

03.01.2022 | 12:17 Prva samostalna ugradnja stenta fočanskog angio tima

Zahvaljujući novootovorenoj angio sali, ali i stručnom usavršavanju osoblja, u Univerzitetskoj bolnici Foča od ove godine omogućeni su operativni zahvati ugradnje stenta, a prvu takvu operaciju u ovoj ustanovi nedavno je predvodio internista kardiolog Srđan Popović.

Ljetos je urađeno više intervencija  kateterizacije srca i ugradnje stenta uz pomoć Saše Lončara, šefa intervente kardiologije sa UKC Banjaluka, a ovo je prvi samostalni ovakav zahvat fočanskih ljekara i to na pacijentu sa akutnim infarktom srčanog mišića.

Angio sala otvorena je u maju i rad u njoj obavlja se pod Lončarevim nadzorom, a Srđan Popović, za sada jedini fočanski subspecijalista interventne kardiologije, prvi put se osmjelio da ugradnju stenta izvede bez svog mentora i operacija je bila uspješna.

Pacijent je tridesetdvogodišnji golman fudbalskog kluba iz Gacka.

“Pacijent je dobio jak bol, klinička slika pravog infarkta, mlad 1989. godište, aktivni sportista. Prvo smo morali da mu damo lijek koji će da razgradi tromb, u čemu smo uspjeli, a onda sam odlučio da ujutro pacijenta uvedem u salu i da sa svojim timom, koji je još na početku stvaranja i prilično neiskusan, otvorim krvni sud, jer nisam mogao da čekam da pacijenta transportujemo u Banjaluku”, priča Popović.

On priznaje da je to bio rizičan potez,jer nije imao nikog iskusnijeg uz sebe, ali da se uzdao dosta u svoj rad, a imao je, kaže, i dosta sreće.

Popović priča da je više išao srcem, nego razumom, ali je tako  situacija zahtijevala, jer je bio u pitanju ljudski život, pa makar tim bio neiskusan.

“Pacijent je sve vrijeme bio stabilan, kroz suženje sam prošao žicom, zatim preko žice stavio stent- metalnu cjevčicu koja na vrhu ima balon čijim naduvavanjem se kratko zatvara krvni sud, što je najkritičniji dio intervencije. Prilikom izduvavanja balona, na snimku sam vidio da je suženje sada potpuno prohodno, što je uslov da zahvaćeni srčani mišić ponovo dobija adekvatnu količinu krvi i da se kroz jedan period potpuno oporavi”, objašnjava Popović.

On ističe da svi parametri ukazuju da je pacijent dobro, da će se srčani mišić oporaviti, čime je, u suštini, spasen jedan ljudski život.

“Ovo je,dakle, prva samostalna intervencija našeg novoformiranog angio tima. Nadam se da će moje koleginice Slađana Popović i Milica Kunarac, koje su dio tima, krenuti mojim putem, jer ovo je timski rad, tu su i tehničari koji čine tim. Mi smo u stvaranju, ovo je bilo vatreno krštenje, koje je uspješno završeno i otvorena su velika vrata. Edukovaćemo se i stvoriti tim koji će, nadam se za tri do četiri godine, uspostaviti puni režim rada da tokom 24 sata imamo u punom raspolaganju salu da možemo sve pacijente da zbrinjavamo bez odlaganja”, navodi mladi kardiolog, koji je Medicinski fakultet završio u Foči, četiri godine specijalizacije obavio u Beogradu, a dvije subspecijalizacije u Banjaluci.

Prije otvaranja angio sale, jedina mogućnost fočanskih ljekara u liječenju pacijenata sa srčanim udarom bilo je davanje lijeka za razbijanje krvnog ugruška, a za ovakve intervencije pacijenti su transportovani u Banjaluku.

Popović ističe da angio sale trenutno postoje u Banjaluci, Bijeljini i Foči.

On očekuje da će uskoro da zažive i u Prijedoru i Doboju, čime se u Srpskoj stvara mreža angio sala u namjeri da sva područja budu adekvatno pokrivena, kada je u pitanju brzo zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, za šta je, dodaje, potrebno stalno usavršavanje mladih ljekara i podrška resornog ministarstva.

„To je bila moja davna želja, koja traje dvadesetak godina i to sam dosanjao. Ovo je tek početak i na ovome se ne smije stati“, poručio je Popović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: