Vijesti

PU Foča: Kada se vozi oprezno, putuje se bezbjedno

21.07.2020 | 13:43 PU Foča: Kada se vozi oprezno, putuje se bezbjedno

Pripadnici Policijske uprave Foča tokom jula i avgusta vršiće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju u okviru kampanje MUP-a Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“.

Pripadnici Policijske uprave Foča tokom jula i avgusta vršiće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju u okviru kampanje MUP-a Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“. S ciljem podizanja bezbjednosti saobraćaja policija sprovodi niz preventivnih i represivnih mjera sa akcentom na brzinu kretanja vozila uz korištenje najsavremenijih radarskih sistema.

Preventivne aktivnosti Policijska uprava Foča realizuje na području šest  opština, koje su u njenoj nadležnosti, tokom ljetnjih mjeseci, kada je na putevima najveća frekvencija saobraćaja. Bezbjedno putovanje tokom turističke sezone, samo je jedan od ciljeva kampanje.

Kako bi što bolje odgovorili zadacima definisali su najkritičnije putne pravce i pojačali kontrole saobraćaja sa akcentom na brzinu kretanja vozila uz korištenje “tru kam” radara u automatskom modu.  

-Tokom kampanje, zajedno sa Auto-moto savezom RS mi ćemo preventivno kontrolisati brzinu kretanja vozila i sprovoditi druge aktivnosti, a zatim u određenom periodu pristupiti i represivnim mjerama za one vozače koji se ne budu pridržavali propisane brzine kretanja i drugih pravila u saobraćaju. Biće korišteni radarski sitemi koji automatski detektuju prekoračenje brzine, a podatke ćemo kasnije obrađivati i obavještavati građane o eventualno izvršenom prekršaju. Pozivamo građane da budu oprezni- rekao je Dalibor Vrećo, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja PU Foča.

Policijska uprava Foča može se pohvaliti povoljnom slikom  i statistikom u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Samo od početka ove godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda,  za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nema smrtno stradalih lica, a godinama unazad smanjuje se broj teško i lakše povrijeđenih u nezgodama. Kao razlog tome, Vrećo navodi ranije sprovedene republičke akcije i kampanje s ciljem podizanja svijesti o bezbjednosti saobraćaja, te redovne kontrole brzine kretanja vozila.

-Iako su te mjere često nepopularne među građanima, daju rezultate. Onaj kome je bitna bezbjednost saobraćaja, i sopstvena i drugih učesnika, shvatiće da su takve aktivnosti neophodne. Mene lično raduju dobri pokazatelji bezbjednosti saobraćaja PU Foča posljednjih godina, a vjerujem da je svakom građaninu važno da je bezbjednost sve bolja-rekao je Vrećo.

Policijski službenici za bezbjednost saobraćaja ukazuju da su vozači sve savjesniji tokom vožnje na magistralnim putevima. Podignuta je svijest o značaju vezivanju pojasa, nekonzumiranju alkohola, a sve više se pridržavaju propisane brzine. Međutim, to ne važi kada je u pitanju gradska vožnja, u kojoj se vozači ponašaju nešto opuštenije.

-Iako bilježimo pad nezgoda iz godine u godinu, analiza je pokazala da je među uzrocima saobraćajki na prvom mjestu prekoračenje brzine, na drugom vožnja pod dejstvom alkohola, a na trećem tehnička ispravnost vozila, dok su na posljednjem mjestu uslovi puta. Iz toga se može zaključiti da je odgovornost vozača kruna bezbjednosti saobraćaja-ukazao je Vrećo.

U okviru kampanje „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ policija je definisala i najkritičnije putne pravce. Na tim relacijama posebno će se obratiti pažnja. Apeluju i na sve vozače da budu oprezni.

-Konfiguracija našeg terena je takva da komunikacije od Foče ka drugim opštinama su na nekim dionicama mnogo opasne. To je prije svega, Ponor – prostor između dva tunela na putu prema Sarajevu, zatim Prijeđel prema Tjentištu gdje je kolovoz uzak, put prema Sarajevu gdje se nalazi odron koji još nije saniran, iako je napravljena obilaznica. Put prema Šćepan Polju je praktično priča za sebe zbog lošeg stanja. Saobraćajnice su, nažalost, jednostavno takve da svaka putna komunikacija zahtjeva oprez-pojasnio je Vrećo.

Iz Policijske uprave Foča još jednom su pozvali sve učesnike u saobraćaju, a naročito vozače, da se pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Jer, kada se vozi oprezno i putuje se bezbjedno, poručuju iz Uprave.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: