Vijesti

Ozvaničen početak gradnje tri hidroelektrane na Bistrici

28.12.2021 | 15:32 Ozvaničen početak gradnje tri hidroelektrane na Bistrici

U Foči je danas u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, više ministara i predstavnika Ambasade Kine u BiH, ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane B1, B2a i B3.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona evra, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering – AVIK.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se ide ka toma da Srpska u narednom periodu bude prepoznata kao energetski lider na ovim prostorima.

“Mi taj status želimo, želimo da idemo još brže u taj razvoj i vidimo tu šansu Republike Srpske, upravo u čistoj, zelenoj, ekološkoj energiji. Time ćemo napraviti benefite za sve građane Republike Srpske u finansijskom dijelu, ali i da značajno damo doprinos očuvanju životne sredine”, rekao je Višković.

On je predložio menadžmentu Hidroelekrane Bistrica da u budućnosti objekte Bistrica B1, B2a i B3 nazove po velikanima Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je početak izgradnje hidroelektrane “Bistrica” u Foči divan dar uz 30. rođendan Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ogromnu važnost u ovom projektu imaju matično preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” i Hidroelektrane na Drini.

On je naveo da je u Srpskoj već započela ili se priprema izgradnja energetskih objekata na području istočne i Stare Hercegovine u vrijednosti većoj od dvije milijarde KM, čija će izgradnja biti završena u narednih šest godina.

Prema riječima Đokića, opština Foča trenutno ima dva energetska objekta vrijednosti preko 700 miliona KM, što se nikada u istoriji Foče nije desilo da se za samo nekoliko godina u nju investira toliko novca.

Vršilac dužnosti direktora Hidroelektrana Bistrica Dejan Pavlović istakao je da će budući sistem od tri elektrane ojačati fočanski kraj i donijeti bolji životni standard u ovoj lokalnoj zajednici i cijeloj Republici Srpskoj.

Pavlović je nagalio da je veoma važno za mještane Miljevine da će gradnjom ovih elektrana biti riješen problem izlivanja Bistrice u tom naselju.

„Već u avgustu, kada rijeka bude imala najmanji vodostaj, krenućemo u rješavanje problema poplava i to će sigurno u narednoj godini biti riješeno“, rekao je Pavlović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da je gradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici od izuzetnog značaja za cjelokupan razvoj opštine Foča.

„Ovo je uz Hidroenegetski sistem „Gornja Drina“ još jedna veoma bitna investicija za našu opštinu, koja će doprinijeti razvoju lokalne zajednice, kako u smisli otvaranja novih radnih mjesta, tako i slivanjem novca u opštinski budžet. Ta sredstva će se iskoristiti za razvoj turizma, poljoprivrede i same privrede, a Foča ima ogroman potencijal, naročito za razvoj turizma“, naveo je Vukadinović.

On je izrazio očekivanje da će uz izgradnju novih energetskih kapaciteta, biti obnovljena i putna infrastruktura na području ove opštine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: