Kultura

Vrećova izložba “40 rok faca” jedinstven omaž domaćem rokenrolu

23.12.2021 | 10:39 Vrećova izložba “40 rok faca” jedinstven omaž domaćem rokenrolu

Prepoznatljivi mangupski pogled Bore Đorđevića, prkosni izraz Milana iz EKV-a, zamišljeni Cane iz Partibrejkersa, oštroumni Rambo Amadeus i Nele Karajlić, neki su od “40 rok faca”, vjerno prikazanih tuš tehnikom, koji su se našli na prvoj samostalnoj izložbi fočanskog samoukog slikara Slaviše Vreća.

Talentovani umjetnik odlučio je da se svojim sugrađanima predstavi u Centru za kulturu i informisanje, kako kaže, melodijom kista i rokenrola, koji za njega nije samo muzika, već način života i razmišljanja.

Portreti su rađeni u tehnici u kojoj, ističe autor, greška nije dozvoljena, jer ako se desi, sve ide ispočetka, pa su tako i ovi radovi nastali iz više pokušaja.

Za svoju prvu izložu Vrećo kaže da je retrospektiva jednog vremena kroz likove koji su to vrijeme obilježili ostavljajući kroz muziku neizbrisive poruke, te da je na ovaj način spojio svoje dvije strasti- rokenrol i slikanje.

Odabrao je, ističe, crno-bijeli svijet eks ju rokenrola da još jednom podsjeti na vrijednost stvorene muzike i tekstova koji mijenjaju svijet.

“Razmišljajući da napravim svoju prvu izložbu, a da bude originalna, shvatio sam da niko do sada nije pokušao da na ovakav način uradi omaž našoj cjelokupnoj rokenrol sceni. Ideja da se svijet može promijeniti sa gitarom okačenom o ramenu nikada nije prestala, samo je možda malo utihnula, a ovo je jedan od pokušaja da dignemo tu svijest o rokenrolu”, priča Vrećo, koji osim što slika, svira i gitaru, a sugrađanima je poznat i kao sportski biciklista.

On naglašava da su mu posebno dragi radovi koje je poklonio portretisanim muzičarima- Canetu iz Partibrejskersa, Đuletu iz Van Goga i Neletu Karajliću.

“Sve se to dešavalo na Okej festu gdje sam ih upoznao i poželio da im poklonim njihov portret”, kaže tridesetogodišnji autor.

Slikanjem portreta bavi se već desetak godina, a slikarsko znanje i vještinu je sticao i usavršavao uz pomoć interneta. Za sada se drži crno-bijelog svijeta grafitne olovke i tuš tehnike.

“Sam sam nekako učio, a ovo je najekonimičnija tehnika, ne zahtijeva puno ulaganja i svako je može priuštiti, jer su tuš i grafitna olovka jeftini. Neka buduća izložba, kada to inspiracija omogući, biće vjerovatno u boji, možda u akvarel tehnici, koja je primamljiva”, napominje Vrećo.

Izložbu „40 rok faca“ otvorila je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Olivera Elez, zhvalivši se Vreću što na ovaj način čuva uspomenu na muzičare koji su obilježili jednu epohu.

“Ovo je jedan predan rad, koji moramo cijeniti. Likovi su vjerno prikazani u izuzetno zahtjevnoj tuš tehnici, a pošto ja radim sa tušem na jedan drugi način znam koliko je to teško i koliko ne dozvoljava nikakve greške”, istakla je Elezova.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović rekao je da je jedna od misija ove ustanove afirmacija lokalnih stvaralaca.

“Slaviša Vrećo je izuzetno kvalitetan talenat, koji je prije nekoliko godina počeo raditi više istraživački i eksperimentalno, da bi se uz naš podstrek i inicijativu njegov talenat razvio i naravno radom i upornošću dostigao ovaj nivo”, naveo je Pantović.

On je istakao da je ova izložba jedinstvena na ovim prostorima, jer su obično rok zvijezde predstavljane kroz fotografije, dok je ovo prvi put da su prikazani u nekoj od slikarskih tehnika.

Vrećo je izložbom obuhvatio period od Ju grupe, Riblje čorbe, Azre, Bijelog dugmeta, Đorđa Balaševića, preko Idola, Partibrejkersa, Električnog orgazma, Zabranjenog pušenja, Crvene jabuke, pa do Goblina, Hladnog piva, Sarsa…

Autor izložbe napominje da je kroz ove radove predstavio razdoblje, koje je “sve više iza nas, a opet duboko u nama”.

„Ako pogledom na neki od ovih portreta bar na tren odlutate u drugi prostor i neko drugo vrijeme, onda je sve imalo smisla“, poručio je fočanski roker, slikar i biciklista.

Sudeći po velikoj pažnji koju je izložba privukla i utiscima oduševljenih posjetilaca, Vrećo je uspio u svojoj namjeri.

Izložba je prodajnog karaktera i može se pogledati do 31. decembra, a nakon Foče obići će više gradova u Srpskoj i Srbiji.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: