Vijesti

U pet policijskih akcija zaplijenjena droga, cigarete i suzbijene prevare putem interneta

20.07.2020 | 16:27 U pet policijskih akcija zaplijenjena droga, cigarete i suzbijene prevare putem interneta

Pripadnici PU Foča, od početka godine, uspješno su realizovali pet operativnih akcija koje su za cilj imale otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga, pranje novca i prevare i šverc cigareta.

Pripadnici PU Foča, od početka godine, uspješno su realizovali pet operativnih akcija koje su za cilj imale otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga, pranje novca i prevare i šverc cigareta. Tokom ovih akcija, od kojih su četiri bile lokalnog i jedna međunarodnog karaktera, uhapšeno je i procesurirano više lica, zaplijenjene veće količine droge i cigareta, istaknuto je na pres konferenciji ove Uprave na kojoj su predstavljeni rezultati rada za proteklih šest  mjeseci. Stanje bezbjednosti ocijenjeno je povoljnim.

Od početka godine PU Foča stavila je akcenat na suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, šverc cigareta i suzbijanje kladioničarskih prevara putem interneta. Samo u operativnim akcijama „Dojave“, „Nikotin“ i „Sutjeska“, policija je presjekla šverc većih količina droge i cigareta i zadala ozbiljan udarac licima koja se bave kladioničarskim prevarama putem interneta.

Pet realizovanih akcija rezultat su dobrog, operativnog rada na terenu i saradnje sa drugim policijskim organima i agencijama, rekao je Duško Tomović, načelnik Odjeljenja krim policije PU Foča ističući da je u jednoj od operativnih akcija međunarodnog karaktera policija otkrila veću količinu novca stečenog putem prevara i procesurirala počinioce.

-Radi se o akciji kodnog naziva „Dojave“ gdje je protivpravna imovinska korist pričinjena izvršenjem krivičnih djela pranje novca i prevare oko 116.000 evra, od strane dva lica koja su procesuirana i protiv njih je podnesen izvejštaj nadležnom tužilaštvu. Protiv tih lica sprovodi se i finansijska istraga. U operativnoj akciji „Nikotin“ zaplijenili smo veću količinu cigareta, u vrijednosti oko 170.000 maraka, a osumnjičeni je procesuiran. Za nas najznačajnija je akcija “Sutjeska“ , tokom koje smo lišili slobode šest lica iz Sarajeva kod kojih je pronađena veća količina marihuane, oko 35 kilograma, do sada jedna od najvećih zapljena na našem području-istakao je Tomović.

Na području šest opština koje su u nadležnosti PU Foča, u periodu od januara do juna, počinjeno je 110 krivičnih djela, identično kao i lani. Policija je zadržala visok stepen ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela, čak 90 odsto, dok je po nepoznatom počiniocu rasvijetljenost 55 procenata.

-Najveći broj djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 90, 13 krivičnih djela je iz privrednog kriminaliteta, pet je zloupotreba opojnih droga i dva djela su iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. Najveći broj djela počinjen je na teritoriji opštine Foča – 56, u Višegradu 22, 12 u Rudom, devet u Novom Goraždu, osam u Čajniču i tri u Kalinoviku-naveo je Tomović.

Na području fočanske PU u prvoj polovini godine nisu zabilježena razbojništva, teške krađe, ubistva niti djela koja bi za posljedicu imala veće uznemirenje javnosti.

Javni red i mir narušen je 154 puta, 70 odsto više nego lani, kada je zabilježeno 89 prekršaja iz te oblasti. Povećanje je zabilježeno najviše tokom mjeseci kada je u Srpskoj na snazi bilo vanredno stanje zbog situacije izazvane epidemijom virusa korona.

Sa druge strane, policija bilježi pad saobraćajnih nezgoda za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Za šest mjeseci 2020.godine dogodilo se 106 saobraćajki, dok je lani evidentirano 140. Nema smrtno stradalih lica, a manji je i broj teško povrijeđenih.

Prema riječima načelnika Velimira Kostovića,tokom jula i avgusta PU Foča aktivno je uključena u kampanju MUP-a Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ u okviru koje će sprovesti niz preventivnih i represivnih aktivnosti.

-Apelovao bih da vozači poštuju saobraćajnu signalizaciju i prilagode brzinu kretanja uslovima i stanju na putu, posebno na dionicama Rogoj-Foča, Vratar-Prijeđel, Višegrad-Vardište i Kopači-Ustiprača, sve u cilju zaštite sebe i drugih učesnika u saobraćaju-apelovao je Kostović.

Na području Policijske uprave Foča bilježi se i poboljšanje u oblasti ilegalnih migracija jer policijski službenici redovno preduzimaju niz preventivnih i operativnih mjera i radnji kako bi se ova pojava držala pod kontrolom. Nisu zabilježena krivična djela počinjena od strane migranata niti prema njima.

Policija je aktivno uključena i u sprovođenje svih epidemioloških mjera u cilju suzbijanja virusa korona. Zbog stalnog prisustva na terenu, dva policijska službenika zaražena su virusom, dok je 13 policajaca trenutno u kućnoj izolaciji.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: