Vijesti

Radnici NP “Sutjeska” traže rješavanje finansijskih problema i isplatu dugovanja

16.12.2021 | 16:29 Radnici NP “Sutjeska” traže rješavanje finansijskih problema i isplatu dugovanja

Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“ danas su jednočasovnom obustavom rada zatražili od nadležnih institucija rješavanje finansijskih problema u ovoj ustanovi i isplatu plata.

Radnici navode da im se duguju tri posljednje plate, a zahtijevaju i isplatu, kako tvrde, neisplaćenih razlika za više plata iz prošle i ove godine.

Takođe, napominju da postoji dugogodišnji problem finansiranja i odnosa resornog ministarstva i Javne ustanove Nacionani park „Sutjeska“, koji nije riješen, kako kažu, još od 1996. godine.

Na skupu upozorenja ispred upravne zgrade okupilo se oko 50 radnika.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dragan Radović kaže da nakon štrajka upozorenja slijedi generalni štrajk.

„Poslali smo dopis svim ustanovama i ministarstvima, predsjedniku Republike, predjedniku Vlade, srpskom članu Predsjedništva BiH i još se niko nije oglasio, tako da smo bili prinuđeni da stupimo u štrajk“, kaže Radović.

On je naveo da zahtijevaju isplatu posljednje tri plate, 50 odsto januarske plate iz 2020. godine, preskočenu februarsku platu, te po 10, odnosno 20 odsto plate iz aprila, maja i juna ove godine.

„Stalno zaposlenih nas je 85 sa dvadesetak sezonaca to je više od sto ljudi, a u ljetnoj sezoni ima i do 150 radnika“, rekao je Radović.

Njegov kolega i član Štrajkačkog odbora Đorđe Vuković kaže da je nezadovoljstvo radnika hronično još od 1996. godine, jer od tada nije riješen problem finansiranja i odnosa ministarstva i Nacionalnog parka „Sutjeska“.

„Ovo je postalo neizdrživo i neodrživo, pa smo poslali dopise svim institucijama Republike Srpske da se traži hitno rješenje ovog problema, jer ovako se ne može nastaviti“, rekao je Vuković.

Nakon jedočasovne obustave rada, štrajkački odbor upitio je ponovo dopise svim nadležniim institucijama, u kojima ih obaviještava da će u petak, 24. decembra u 7,00 časova, stupiti u štrajk.

Naveli su i da zahtijevaju hitan sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić.

„Smatramo naše zahtjeve opravdanim i molimo vas da iskoristite sve svoje raspoložive kapacitete i resurse kako biste poslovanje Parka učinili mogućim, te kako vaši radnici ne bi dolazili u situaciju da im bude ugrožena lična egzistencija i egzistencija njihovih porodica. Potrebno je pronaći trajno rješenje za sve navedene probleme, kako radnici ove ustanove ne bi dolazili u situaciju da mole za pomoć i koriste sve raspoložive zakonske oblike borbi za svoja prava”, stoji, između ostalog, u dopisu Štrajkačkog odbora nadležnim institucijama Republike Srpske.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: