Vijesti

Dan invalida: Organizacija slijepih i slabovidih podijelila pomoć svojim članovima

03.12.2021 | 13:36 Dan invalida: Organizacija slijepih i slabovidih podijelila pomoć svojim članovima

Međuopštinska organizacija slijepih i slabovidih Foče, Kalinovika i Čajniča podijelila je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pakete prehrambenih namirnica i jednokratne novčane pomoći za svih 27 svojih članova i za dva saradnika koji rade bez naknade.

Prehrambene pakete dobili su članovi iz Foče, a jednokratne pomoći članovi u Kalinoviku i Čajniču.

Ovu pomoć obezbijedili su sponzori, odnosno javne ustanove i privatna preduzeća, kojima se organizacija obratila.

Predsjednik Organizacije Dara Đajić od aktivnosti iz ove godine izdvaja inicijativu za ugradnju zvučnih semafora u Foči.

„Imali smo dva sastanka sa načelnikom opštine i na jednom od njih smo incirali ugradnju zvučnih semafora koji bi koristili slijepim i slabovidim licima, pa smo tim povodom podnijeli zahtjev Policijskoj upravi Foča. Načelnik je voljan da se to odradi“, rekla je Đajićeva.

Organizacije se obratila i opštinskom Odjeljenju za urbanizam zahtjevom da se na ulazu u javne ustanove izgrade pristupne rampe za invalide.

„Naveli smo da je to potrebno u Centru za socijalni rad, gdje je nešto urađeno, ali nedovoljno, kao i u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja, a bilo bi dobro i u ostalim institucijama gdje osobe sa invaliditetom, posebno one u kolicima, teško mogu da priđu. To smo zamolili da planiraju u idućoj godini“, rekla je Đajićeva.

Ona se zahvalila opštinskoj vlasti i Centru za socijalni rad što se novčane naknade za tuđu njegu i pomoć i lične invalidnine isplaćuju redovno na mjesečnom nivou, što je, kako je istakla, rijetkost u Republici Srpskoj.

Ova organizacija, koja postoji od 1962. godine, decenijama vodi borbu da u budžetu opštine Foča dobije posebnu stavku, pa su i ove godine, u okviru javne rasprave za prijedlog budžeta, dostavili svoj plan rada sa projektovanim finansijkim potrebama.

Đajićeva je navela da novčana pomoć ni do sada nije izostajala, ali da se radilo o simboličnim iznosima, istakavši da su oni, na nivou Republike Srpske, udruženje od posebnog javnog interesa.

Ona je uputila apel odbornicima Skupštine opštine Foča da uvaže njihov zahtjev i da se u budžetu opštine, umjesto u kategoriji sa ostalim udruženjima i nevladinim organizacijama, kako je to bilo do sada, ubuduće vode posebno da bi mogli pokriti troškove rada i zadovoljiti osnovne potrebe svojih korisnika.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: