Vijesti

Civilna zaštita Foča: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina

01.12.2021 | 17:30 Civilna zaštita Foča: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina

Služba civilne zaštite u Foči upozorila je stanovništvo u priobalju rijeka da bude na oprezu i da skloni materijalna dobra jer bi narednih dana moglo doći do rasta vodotokova zbog najavljenih obilnih padavina.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpsku sutra i u petak, 3. decembra, očekuju obilnije padavine, a u višim predjelima i na planinama doći će do formiranja novog snježnog pokrivača.

Za regiju Banjaluke prognozirano je 20 do 30 litara padavina po kvadratnom metru, u Krajini 30 do 40, u Hercegovini i dijelu Sarajevsko-romanijske regije 40 do 60 litara, a moguće je da uz pljusak lokalno bude i do 80 litara po metru kvadratnom.

U nižim predjelima Krajine i centralnih krajeva očekuje se od pet do 15 centimetara snijega, na istoku do 20, na planinama i u Sarajevsko-romanijskoj regiji od 20 do 40, lokalno i do 50 centimetara novog snijega.

Kako je prognozirano, u Hercegovini će za dva dana pasti 70 do 120 litara po metru kvadratnom, na jugu Krajine do 80 litara, dok će znatno manja količina padavina biti u Semberiji.

Usljed zahlađenja dio tih padavina će u petak, 3. decembra,  preći u snijeg, ali se upozorava na potencijalnu opasnost od bujičnih poplava, zbog činjenice da je zemlja već zasićena vodom.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: