Vijesti

U Foči, Goraždu, Višegradu i Rogatici održana predavanja o medijskoj pismenosti i bezbjednosti na internetu

30.11.2021 | 14:29 U Foči, Goraždu, Višegradu i Rogatici održana predavanja o medijskoj pismenosti i  bezbjednosti na internetu

Izradom i objavljivanjem na internetu dva video snimka iz Foče i Višegrada, u kojima mladi promovišu medijsku  pismenosti i podižu svijest o dezinformacijama, govoru mržnje i propagandi, završen je projekat „Argumenti u virtuelnom svijetu  - Za bolju medijsku pismenost zajednice“, koji je u četiri lokalne zajednice Gornjeg Podrinja organizovalo Udruženje žena „SEKA“ Goražde.

Projekat je trajao pet mjeseci,  a obuhvatio je  oko 80 učesnika iz Foče, Goražda, Ustikoline, Višegrada, Rudog, Rogatice i Sokoca. 

Radionice, na kojima su učestvovali predstavnici udruženja građana, prosvjetni radnici, novinari, srednjoškolci i studenti, održane su u Goraždu, Foči, Rogatici i Višegradu, a osim edukacije, poslužile su za umrežavanje lokalnih organizacija i pojedinaca međusobno i sa lokalnim medijima, saopšteno je iz Udruženja „SEKA“.

Obuhvaćeno je pet medija iz Goražda, Foče, Rudog i Rogatice, a predavači na radionicama bili su novinari i IT stručnjaci.  

Predavači su kroz konkretne primjere učesnicima radionica približili osnovne pojmove medijske pismenosti, razvoja medija, karakteristike argumentovanih nastupa s jedne strane i populizma s druge strane.

Učesnicima je ukazano na šta treba da obrate pažnju da bi razlikovali lažne vijesti i dezinformacije od tačnih informacija, a poseba pažnja posvećena je bezbjednosti i zaštiti privatnosti na internetu. 

Iz Udruženja „SEKA“ napominju da je tokom pandemije virusa korona došlo do potpune upućenosti djece i mladih na onlajn saržaje, tako da  adoloscenti skoro u potpunosti pristupaju internetu putem mobilnog telefona (touch-screen generacije) i na takav način dobijaju informacije koje su u vezi sa njihovom školom, ali i one informacije koje se odnose na njihov društveni život.

Smatramo da veliki broj adolescenata koristi društvene mreže poput Instagrama, Tik Toka i Jutjuba i da to nosi rizike. Pretpostavka je da je većina njih doživjela govor mržnje i susrela se sa dezinformacijama onlajn, zbog čega su na radionicama sa mladima  posebno  obrađene teme argumentacije, sajberbulinga, zaštite privatnosti na internetu, a fokus je bio na praktičnom radu i simulaciji medijskih nastupa.  Dva video snimka u kojima mladi ljudi promovišu medijsku  pismenosti i podižu svijest o dezinformacijama, govoru mržnje i propagandi su kruna ovog projekta, a objavljeni su na Jutjub kanalu našeg udruženja“, naveli su iz Udruženja „SEKA“.

Projekat „Argumenti u virtuelnom svijetu  - Za bolju medijsku pismenost zajednice“ finansiran je iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije. 
Podijelite vijest: