Vijesti

PU Foča: Apel građanima da prijave nezakonito posjedovanje oružja

18.11.2021 | 15:33 PU Foča: Apel građanima da prijave nezakonito posjedovanje oružja

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović uputio je, povodom nedavnog ubistva dječaka, koje se dogodilo u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait, apel građanima da svako nezakonito posjedovanje ili upotrebu oružja prijave najbližoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj 122, uz mogućnost anonimne prijave.

Odgovarajući na pitanje Radio Foče kako kod građana razbiti strah da bi im od lica koje prijave mogla prijetiti opasnost, Kostović je rekao da građani koji podnose prijavu nikada ne mogu doći na tapet zakona ili lica koje prijavljuju.

„Tom prilikom, ne moraju se predstaviti, jednostavno kažu da ne žele da se predstave. Anonimnost je sto posto zagarantovana. Odgovorno tvrdim i garantujem punu zaštitu identiteta osobe koja prijavljuje“, istakao je Kostović.

On je dodao da se nikada nije desilo da Policijska uprava Foča nije postupila do dobijenoj prijavi.

Kostović je naveo da je u Republici Srpskoj 15. novembra počela akcija „Budi oprezan- oružje nije igračka“, koja će trajati do kraja godine.

„Kampanja ima za cilj upoznavanje javnosti o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i sa sankcijama predviđenim krivičnim zakonom, zakonom o javnom redu miru i zakonom o oružju i municiji“, napomenuo je Kostović.

On je napomenuo da će policijski službenici preduzimati niz proaktivnih, ali i represivnih aktivnosti s ciljem otkrivanja nezakonitog posjedovanja i nezakonite upotrebe vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i pirotehničkih sredstava.

Policijska uprava Foča predstavila je danas rezultate rada iz oktobra. U tom mjesecu zabilježeno je 20 krivičnih djela, devet manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Sva krivična djela su rasvijetljena.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović izdvojio je krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga.

„Na područje opštine Foča, a na osnovu naredbe Osnovnog suda u Foči, izvršen je pretres stana koje koristi lice inicijala M.B. i tom prilikom u stanu je pronađeno 3,45 kilograma biljne zeljaste meterije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu. Nakon procesuiranja i kriminalističke obrade navedenog lica, nadležnom tužilaštvu je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, zbog postojhanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga“, rekao je Tomović.

U oktobru ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, smanjen je i broj saobraćajnih nezgoda, pogotovo sa teško povrijeđenim licima, dok nije bilo smrtno stradalih.

Načelnik Odjeljenja policije Voislav Krunić istakao je da je u porastu broj kontrolisanih učesnika u saobraćaju, broj izdatih prekršajnih naloga, kao i podnesenih zahtjeva sudovima za zamjenu novčane kazne u kaznu zatvora.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: