Zdravstvo

Mijenjanjem loših životnih navika spriječiti šećernu bolest

12.11.2021 | 16:11 Mijenjanjem loših životnih navika spriječiti šećernu bolest

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u Foči obilježen je akcijom besplatne kontrole nivoa šećera u krvi i mjerenja krvnog pritiska. Istaknuto je da su fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost, pušenje, povišen krvni pritisak i nasljedni faktor među glavnim uzročnicima šećerne bolesti. Problem predstavlja i što veliki broj građana ne zna da boluju od tog oboljenja, upozoravaju ljekari.

Novosađanin Ivan Vladišić boravak u Foči iskoristio je da provjeri zdravstveno stanje. Dobio je i stručne savjete o mjerama prevencije i faktorima rizika za nastanak bolesti.

-Pošto sam dobrovoljni davalac krvi redovno kontrolišem krvni pritisak, ali sam sad iskoristio priliku da mi izmjere i šećer. Sve je u redu, u referentnim vrijednostima-rekao je Vladišić.

Za očuvanje zdravlja stručnjaci savjetuju izbjegavanje šećera i zasićenih masti u ishrani, kontrolu tjelesne mase i više fizičke aktivnosti.

-Primijetili smo da je nekoliko naših sugrađana imalo povišene vrijednosti šećera u krvi i povišen krvni pritisak. Oni su dobili odgovarajuće savjete i preporuke za dalje praćenje-rekla je specijalista socijalne medicine Medicinskog fakulteta u Foči Danijela Radulović.

U Republici Srpskoj sa dijabetesom se bori oko 60.000 građana, među kojima je 750 Fočaka.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, u svijetu se obilježava posljednjih 30 godina. Ustanovile su ga Međunarodna organizacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija, kao uspomenu na dan rođenja kanadskog naučnika i dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu Frederika Bantinga, koji je pronašao insulin i taj lijek prvi primijenio u liječenju dijabetesa.

Kampanju u Foči organizovali su Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Dom zdravlja i fočansko Udruženje dijabetičara.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: