Vijesti

Bujice i klizišta u Foči ostavili strašne posljedice- stanje alarmantno

08.11.2021 | 17:53 Bujice i klizišta u Foči ostavili strašne posljedice- stanje alarmantno

Nakon obilnih padavina, kakve ne pamte ni najstariji Fočaci, klizišta i bujični tokovi širom opštine Foča ostavili su strašne posljedice.

Opštinske službe popisuju i saniraju štete na lokalnim putevima i privatnim imanjima.

U selu Cape, odronio se lokalni put, a kuća Milivoja Vukovića bukvalno je zatrpana blatom.

Mještani su se organizovali i sopstvenim snagama uspjeli su da prošire put, očiste ga i osposobe za saobraćaj, koji se odvija uz veliki rizik i oprez.

„Gornji dio kuće je sav u blatu, kuhinja i predsoblje puni su blata i vode, pola metra ima sigurno da je ušlo unutra, jabuke i krompir su mi zatrpani i zimnica u trapu. Iz mjesne zajednice su dolazili, očistili put, proširili, dok ne dođe komisija“, priča Vuković.

Veliko klizište je i u selu Trbušče prekinulo put, a opštinaske službe brzo su reagovale. Priroda je svoju hirovitost pokazala i u gradskim naseljima, pogotovo u višim zonama gdje su nabujale vode pokrenule klizišta.

Jelena Simović, čija kuća je u opasnosti, ističe da je to stalni problem u mjesnoj zajednici Dušanovo.

„Mi smo u strahu da će klizište svojim prirodnim tokom krenuti još više, jer kiša ne prestaje. Mi molimo da neko izađe ovdje i u nekom bližem periodu uradi sanaciju, jer puno kuća je ugroženo, nisu u pitanju samo tri kuće na ovom lokalitetu, nego čitavo naselje ispod“, rekla je Simovićeva.

U opštini ističu da je stanje alaramantno.

Načelnik opštine Milan Vukadinović kaže da su sve raspoložive opštinske ekipe Odjeljenja za prostorno uređenje, komunalne policije i Civilne zaštite na terenu i sagledavaju ogromne štete.

Pomoć očekuju i od Vlade Srpske.

„U ovom trenutku nemamo preciznu informaciju o obimu štete, s obzirom da stalno predsjednici mjesnih zajednica javljaju nova klizišta i nove puteve koji su razrovani, gdje bukvalno ljudi ne mogu da dođu do svojih kuća zbog neprohodnosti. Mi se nadamo da ćemo stabilizovati stanje, ali sigurno nećemo moći sami i računamo na pomoć resornog ministarstva, Vlade Srpske, jer stanje na terenu je zaista alarmantno i izuzetno teško“, rekao je Vukadinović.

Rijeka Bistrica, koja je u Miljevini poplavila jednu stambenu zgradu, polako se povlači u korito, a Drina i Ćehotina za sada ne prijete izlivanjem.

Srećna okolnost je što akumulacija Hidroelektrane „Mratinje“, odnosno Pivsko jezero u Crnoj Gori, može da primi još dosta vode.

Šef fočanske Civilne zaštite Miloš Jakić kaže da su u stalnoj komunikaciji sa HE „Mratinje“.

„Danas će protok vode na brani HE „Mratinje“ biti 80 kubika u sekundi, što ne predstavlja problem za opštinu Foča. Do prije dva dana imali smo problem u Miljevini gdje se Bistrica izlila, srećom voda se povukla i nadamo se da će se vremenski uslovi stabilizovati kako bismo ovo prevazišli“, rekao je Jakić.

Iz opštine poručuju da je u toku izrada projektnog rješenja za izgradnju obaloutvrda Drine i Ćehotine u užem gradskom jezgru, te da se nadaju da će taj projekat realizovati u dogovoru sa Vladom i preduzećem „Vode Srpske“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: