Zdravstvo

Udruženje dijabetičara i Dom zdravlja prave registar oboljelih i uvode test za procjenu rizika

04.11.2021 | 14:17 Udruženje dijabetičara i Dom zdravlja prave registar oboljelih i uvode test za procjenu rizika

Udruženje dijabetičara Foča postpisalo je danas sa fočanskim Domom zdravlja protokol o saradnji i zajedničkom djelovanju u borbi protiv povišenog šećera u krvi, kojim je, između ostalog, predviđena izrada registra oboljelih od dijabetesa, te uvođenje testa za procjenu rizika od ove bolesti.

Sekretar Udruženja dijabetičara Momir Paprica kaže da će, kako bi preduprijedili ovu bolest, zajedno sa Domom zdravlja više puta u toku godine organizovati akcije besplatnog mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, te predavanja kako za zdravstvene radnike, tako i za oboljele i članove njihovih porodica, kao i za sve zainteresovane građane.

„Prevenciju ćemo vršiti i tako što ćemo u Domu zdravlja imati upitnik za procjenu rizika sa osam pitanja. Svi koji žele da ispitaju svoj rizik na dijabetes moći će da odgovore na ta pitanja i utvrde da li imaju preddijabetes“, naveo je Paprica.

On je istakao da je veoma važno što će se pristupiti izradi registra oboljelih od dijabetesa da bi se utvrdilo brojno stanje dijabetičara tipa jedan i tipa dva sa podacima o godinom otkrivanja dijabetisa i godinama starosti.

Kroz saradnju sa Domom zdravlja, Udruženje će nastojati da poboljša kontrolu i liječenje oboljelih, te da otkloni pojavu komplikacija, a prema Papricinim riječima, upravo se redovnim kontrolama, i to na svaka tri mjeseca kod težih slučajeva, a svakih šest kod lakših, uz fizičke aktivnosti i brigu o pravilnoj ishrani, ova bolest može držati pod kontrolom.

Dom zdravlja i Udruženje dijabetičara u decembru će imati prve sastanke na kojima će dogovoriti plan aktivnosti za narednu godinu.

Fočansko Udruženje dijabetičara broji oko 250 članova, a prema njihovim podacima u Foči živi oko 750 dijabetičara.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: