Kultura

Izložba posvećena kraljici Dragi Obrenović do decembra u Muzeju Stare Hercegovine

27.10.2021 | 13:30 Izložba posvećena kraljici Dragi Obrenović do decembra u Muzeju Stare Hercegovine

U Muzeju Stare Hercegovine otvorena je izložba Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“, posvećena kraljici Dragi, supruzi kralja Aleksandra Obrenovića.

Autori izložbe publici su predstavili život u srpskom narodu omražene kraljice, od njenog rođenja do majskog prevrata 1903. godine, ukazujući na njen istorijski značaj.

-Hronološki smo pokušali da pokažemo kakav je bio život jedne darovite djevojčice, a kasnije lijepe i mlade djevojke koja je sticajem okolnosti morala vrlo rano da se uda, prije svega voljom svoga oca. Željeli smo da iskažemo nivo njenog obrazovanja, prije svega poznavanje stranih jezika, prevođenje mnogih djela i objavljivanje pjesama u mnogobrojnim beogradskim časopisima, gdje se potpisivala kao Rudničanka-rekao je koautor izložbe i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

On je istakao da je upravo nivo obrazovanja i gospodski stav koji je u mladosti imala Draga Obrenović opredijelio kraljicu Nataliju Obrenović da je pozove za svoju dvorsku damu.

-Na dvoru se Draga upoznaje sa mladim princem, kasnije kraljem Aleksandrom Obrenovićem i postaje njegova zvanična ljubavnica. Na opšte iznenađenje i negodovanje javnosti 1900. godine dolazi do vjeridbe, a mjesec dana kasnije i do vjenčanja. Svim protivnicima dinastije Obrenović taj brak je bio kao šlag na tortu da organizuju majski prevrat, kada su oficiri koji su se zakleli kralju Aleksandru na vjernost izvršili puč, likvidirali kraljevski par i sa istorijske scene uklonili dinastiju Obrenović-rekao je Marušić.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja Stare Hercegovine Branka Kovačević navela je da život kraljice Drage Obrenović liči na scenario koji bi poželio svaki filmski ili pozorišni reditelj.

-Takav život ili bar jedan od njegovih segmenata zaista je pogodan da se pretoči u film, roman ili u izložbu. Ovom postavkom to su učinili Ana Ranković i Aleksandar Marušić, prije svega predstavljajući momenat majskog prevrata-rekla je Kovačevićeva.

Izložba u galeriji Muzeja Stare Hercegovine fočanskoj publici biće dostupna do decembra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: