Kultura

„Andrićeva lica“ pred Fočacima

23.10.2021 | 12:30 „Andrićeva lica“ pred Fočacima

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje otvorena je izložba radova akademske slikarke iz Višegrada Vesne Nešković o temi “Andrićeva lica”, koja je posvećena obilježavanju 129 godina od rođenja Iva Andrića i šezdesetogodišnjici Andrićeve Nobelove nagrade.

Srpski nobelovac, pisac, diplomata predstavljen je publici na 23 portreta. Slikajući dramatičnost Andrićevog lika autorka je kroz  likovni jezik iskazala svu snagu koju Andrić nosi kao neoborivi stub srpske književnosti, a samim tim i umjetnosti.

-Andrić je nekako uvijek prisutan u mojoj duši, životu, posebno što je jedan dio svog života proveo u Višegradu, koji ga je inspirisao na stvaranje najvećih njegovih djela. Rastući sa Andrićem u meni je rasla želja da ovjekovječim našeg pisca i njegovu pisanu riječ. Predstavila sam njegova lica, ali to nije samo puko crtanje njegovog lika, već su to više Andrićeve misli kroz crteže, njegovo viđenje današnjice i budućnosti. Namjera mi je bila da vratim Andrića koga je ova urbana civilizacija betona, gvožđa i duhovne dekadencije istisnula i napustila. Možda ga na ovaj način i vratimo, posebno mlađim generacijama-kazala je autorka izložbe Vesna Nešković.

Sve značajne datume iz života jedinog srpskog nobelovca redovno obilježava višegradska biblioteka. Tako je i izložba „Andrićeva lica“ nastala povodom 129 godina od rođenja neprevaziđenog hroničara Bosne i Balkana i šest decenija od kako je ovjenčan Nobelovom nagradom.

-Ovaj put to ne radimo kroz književne večeri kao što je to uobičajeno, već smo odlučili da kroz talenat naše sugrađanke Vesne Nešković obilježimo datume iz života, ali i iz djela našeg nobelovca. Izložba je prikazana u Višegradu, sad u Foči, a zatim ćemo je prikazivati i u drugim gradovima i opštinama u Srpskoj-rekla je bibliotekarka Miljana Pecikoza.

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović rekao je da postavka Andrićevih portreta svjedoči sveprisutnost i univerzalnost srpskog pisca i nobelovca.

-Andrićeva djela, ogledi, rečenice, misli i danas su i te kako primjenjive-rekao je Pantović.

Postavka „Andrićeva lica“ u Foči će biti izložena do kraja oktobra. Zainteresovani građani mogu je pogledati u galerijskom prostoru Centra za kulturu i informisanje.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: