Vijesti

PU Foča: U prvih devet mjeseci ove godine povećan broj saobraćajnih nezgoda

21.10.2021 | 16:27 PU Foča: U prvih devet mjeseci ove godine povećan broj saobraćajnih nezgoda

Na području Policijske uprave Foča u periodu januar-septembar ove godine evidentirano je za sedam odsto manje krivičnih djela nego u istom periodu prošle godine. Manji je i ukupan broj prekršaja javnog reda i mira za 24,9 odsto, dok je za 45,5 odsto veći broj saobraćajnih nezgoda, rečeno je na konferenciji za novinare ove uprave. Stanje bezbjednosti ocijenjeno je kao zadovoljavajuće.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Radenko Vasiljević rekao je da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave zadovoljavajuće. Naveo da je u izvještajnom periodu, smrtno stradalih lica u počinjenim krivičnim djelima je 23, te da se bilježi 11 slučajeva nasilja u porodici, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je zabilježeno devet slučajeva. „U prvih devet mjeseci ove godine bilo je 11 krivičnih djela nasilja u porodici. Izmjenama Zakona o nasilju o porodici ne postoje delikti koji se mogu kvalifikovati kao prekršaj već se svi kategorišu kao krivična djela“, rekao je Vasiljević.

U periodu od januara do septembra zabilježeno je 169 krivičnih djela, 13 manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je evidentirano  182.   Od toga,  135 je opšteg kriminaliteta, 24 iz oblasti privrednog, sedam iz oblasti bezbjednosti saobraćaja  i tri krivična djela zloupotrebe opojnih droga. Najviše krivičnih djela evidentirano je u Foči njih 80, 29 u Višegradu, 21 u Rudom, 18 u Novom Goraždu, 11 u Čajniču i 10 u Kalinoviku. Nema evidentiranih krivičnih djela veće društvene opasnosti.

 „ Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 133 su izvršena od strane poznatog izvršioca, dok je 36 izvršeno od strane nepoznatog lica ili više njih. Policija je zadržala visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela koji iznosi 91,7 procenata i mogu konstatovati da je stanje u oblasti kriminaliteta zadovoljavajuće“, rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović.

Javni red i mir u proteklih devet mjeseci narušen je 129 puta, što je u odnosu na prošlogodišnji period, kada je zabilježeno 169 narušavanja, smanjenje za 23,7 odsto. Evidentiran je jedan napad na policijskog službenika, jedan slučaj vršnjačkog nasilja, a smanjen je broj ilegalnih migranata koji putuju bez zadovoljavajuće dokumentacije za 74 odsto.

Načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić naveo je da se u posmatranom periodu dogodilo 275 saobraćajnih nezgoda, što je za 45,5 odsto više nego prošle godine kada ih je evidentirano 189. Najveći broj saobraćajnih nezgoda desio se na putu Vardište-Višegrad-Foča pa dalje prema Hercegovini, jer je to i najprometniji put na području Policijske uprave, naveo je Krunić.  „Evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda sa jednim smrtno stradalim licem. Pored toga, evidentirano je 11 nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 32 sa lakše povrijeđenim licima. Najviše nezgoda, njih  231, evidentirano je sa materijalnom štetom. Generalno, oblast bezbjednosti saobraćaja karakteriše povećan broj nezgoda i prekršaja u odnosu na prošlu godinu „ rekao je Krunić.

Prema Krunićevim riječima, iz saobraćaja je u proteklih devet mjeseci isključeno 215 vozila , od čega 109 zbog tehničke neispravnosti. Iz saobraćaja je isključeno i 688 vozača, 105 odsto više nego prošle godine, kada ih je isključeno 335. Najviše vozača, njih 455, isključeno je iz saobraćaja jer je upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola  i čak 145 pod dejstvom droge ili psihoaktivnih supstanci.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: