Vijesti

U Foči u toku potpisivanje peticije protiv izgradnje minihidrocentrala

20.10.2021 | 14:02 U Foči u toku potpisivanje peticije protiv izgradnje minihidrocentrala

Na Trgu kralja Petra u Foči održava se trodnevna ulična kampanja prikupljanja potpisa za javnu peticiju usmjerenu na obustavljanje izdavanja koncesija za izgradnju minihidrocentrala na području opštine Foča.

Građani Foče, Višegrada i Goražda, gradova u kojima se provodi projekat „Glas za rijeke“ trebali bi da imaju razvijeniju ekološku svijest, kaže aktivista projekta Dejan Drakul. Trebali bi se više angažovati kako bi sačuvali prirodno blago kojim obiluje područje Gornje-drinske regije, te svojim glasom spriječiti izgradnju minihidroelektrana na rijekama ove tri opštine, dodaje Drakul:

„Ekološka svijest građana nije na visokom nivou. I zbog toga je loš odziv građana na ovu kampanju, jer ljudi nisu svijesni da imamo dvije prelijepe i čiste rijeke u centru grada. Mi smo i sutra na Trgu kralja Petra i pozivamo sve one koji žele da sačuvaju rijeke da dođu i potpišu peticiju kako bi na demokratski način sačuvali prirodno blago u našem okruženju“, rekao je Drakul.

Peticija protiv izdavanja koncesija za izgradnju malih hidroelektrana može se potpisati danas i sutra do 17,00 časova na Trgu kralja Petra u Foči i u naselju Miljevina. Nakon završetka kampanje potpisi će biti predati lokalnom parlamentu koji bi trebao da razmatra apel građana, a sve u cilju potpune obustave izdavanja koncesija i gradnje mionihidrocentrala  rekla je aktivista Arhus centra BiH Anastasija Ćorović.

„Sve potpise ćemo predati Skupštini opđštine Foča i očekujemo da se, uz ove potpise podrške, usvoji naš prijedlog o izglasavanju odluke o zaustavljanju izdavanja koncesija za izgradnju minihidrocentrala i zaustavljanje njihove gradnje. Mi smo svjesti negativnih posledica po naše rijeke na kojima se grade minihidrocentrale i zbog toga smo pokrenuli ovaj projekat kako bi ih sačuvali“, rekla je Ćorovićeva.

Projekat „Glas za rijeke“ provodi “Udruženje Resursni Arhus centar u BiH”, u saradnji sa partnerskim organizacijama “Eko Habitat” iz Goražda te Udruženjem “Eko centar” iz Višegrada, u okviru šireg projekta “Misli o prirodi” koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: