Velika podrška za majku heroinu i njenog nepokretnog sina

Fočaci su još jednom pokazali humanost i solidarnost, odazvavši se u velikom broju dobrotvornoj priredbi za pomoć tridesetosmogodišnjem sugrađaninu Aleksandru Milutinoviću, koji je dvije decenije nepokretan i bez sposobnosti govora.

Kupovinom ulaznice za sinoćnje humanitarno veče, koje je organizovao opštinski Centar za socijalni rad, građani su pomogli nabavku ortopedskog pomagala za vertikalizaciju, koje će olakšati život Aleksandru, ali i njegovoj majci Milanki koja svakodnevno brine o sinu.

Na priredbi su nastupili učenici osnovnih škola „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“, Osnovne muzičke i Srednje bogoslovske škole, volonteri Servis centra „Tračak nade“ i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Foča“.

Humanitarno veče je nazvano „Za jednu posebnu majku“, kao osmomartovski poklon za Milanku, koja ističe da su je sugrađani prijatno iznenadili.

„Hvala svima od srca, za mene je ovo veliko iznenađenje, mislila sam da nikada ovo neću doživjeti. Ja sam navikla da se borima sama, ne tražim čak pomoć ni od svoje porodice, od svoje djece, da ih ne bih opteretila, jer svako treba da ima svoj život, a ja sam svoj posvetila Aleksandru“, kroz suze priča šezdesetogodišnja majka Milanka, koja ima i dvije kćerke.

Milanka i njen suprug Žarko su demobilisani borci Vojske Republike Srpske, a ova porodica je u Foču doselila sa Ilidže, nakon što je ta sarajevska opština Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH.

„Rat sam provela na Ilidži kao pripadnik Ilidžanske brigade, a muž je bio na položaju na Žuči. Poslije Dejtona smo izbjegli u Foču, a 1998. godine se desila tragedija sa Aleksandrom i tada se moj život srušio i okrenuo u samo jednom pravcu“, kaže Milanka.

Aleksandar je nepokretan otkako je nesrećnim slučajem teško ranjen u glavu.

Roditelji ne smiju više da koriste stajalicu-dubak jer je Aleksandar otežao, pa bi moglo doći do krivljenja kičme, a njihova primanja nisu dovoljna da bi se nabavio sto za vertikalizaciju.

„To mu je mnogo potrebno, jer njemu je 38 godina, leži već 19 godina i sto mu je potreban zbog bronhija da bi mogao da funkcioniše“, objašnjava Milanka.

Ona se posebno zahvalila direktoru Centra za socijalni rad Snežani Golijanin, za koju je istakla da im pruža veliku podršku, još od ranije i prije dolaska na ovu funkciju.

Golijaninova, koja je pokrenula humanitarnu akciju, kaže da će novo ortopedsko pomagalo biti od ogromne pomoći Aleksandru.

„Ono će omogućiti njegovo stavljanje u uspravan položaj, jer on to ne može, a stalni ležeći položaj mu onemogućava gutanje, a to bi moglo da bude fatalno za njega.  Vertikalizacioni sto bi mu omogućio dalji život, a uz to smo planirali da mu nabavimo i respirator da posebno u ovim zimskim danima ne bi došlo do prehlade koja bi isto tako mogla biti fatalna“, rekla je Golijaninova.

Volonter Srevis centra „Tračak nade“ Jovana Šukalo ističe da su građani Foče prepoznali posebnost majki heroja, od kojih je jedna i Milanka, za koju je rekla da se lavovski bori za svog sina.

„Veoma nam je drago što smo na ovaj način pomogli Aleksandrovoj porodici i što ljudi nisu zaboravili posebne majke, kao što je Milanka, koja je istinski heroj. Aleksandar je korisnik Servis centra i naš mobilni tim ga povremeno obilazi“, rekla je Šukalo.

Sekretar KUD-a “Foča” Saša Stanić je istakao da se rado odazivaju humanitarnim manifestacijama.

“Drago nam  je da smo bili učesnici ovog programa”, rekao je Stanić.

U prepunoj sali Gradskog pozorišta, učenici su svirali, pjevali i recitovali pjesme posvećene majkama, izveli su i duhovite dramske prikaze, a veče je završeno nastupom folkloraša.

Za nabavku ortopedskog pomagala i respiratora, koji će koštati oko 6.000 KM, od prodaje ulaznica i doborovoljnh priloga, prikupljeno je 1.950 KM, a pomoć se očekuje i od Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Izvor: Radio Foča