Vanja Grbić u Foči: Sport mora biti igračka koja vodi do dječijeg zdravlja

Vladimir Vanja Grbić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac Jugoslavije i član Svjetske kuće slavnih odbojkaša održao je danas djeci u Foči neobičan trening, predstavivši način rada u njegovom kampu na Zlatiboru.

Zlatni jugoslovenski i srpski olimpijac na duhovit način je članovim podmlatka odbojkaškog kluba “Maglić” približio osnovne elemente odbojke i ukazao u čemu najčešće griješe.

Grbić je poručio djeci da nikada ne smiju reći “ne mogu” i da se, bez obzira na krajnji ishod, uvijek vrijedi boriti do zadnjeg atoma.

“Djeca danas nisu ista kao nekad i traže mnogo više animacije, nego da uče samo tehniku. Tako da se danas rad sa djecom svodi prije svega na animaciju, a onda na ono što je kroz animaciju uvođenje najboljih mogućih obrazaca učenja tehnike kroz analitiku i metodiku, a ne zaboravljam ni segment motorike, odnosno ortopedske prevencije. Sport mora da bude iskorišćen kao igračka zarad dječijeg zdravlja, apsolutno sam u to ubijeđen i apsolutno radim u tom smjeru”, rekao je Grbić.

On je dodao da postoji mogućnost da se Foča uključi u prekograničnu saradnju čiji je cilj da se iz evropskih fondova finasira i time olakša i poboljša rad sa mlađim uzrastima.

“LOkalna uprava ne bi morala da izdvaja velika sredstva za mlađe kategorije, a u isto vrijeme bi se kroz taj projekat prekogranične saradnje stimulisao razvoj sporta u regionu”. naveo je Grbić.

Mlada odbojkašica “Maglića”  Jovana Pljevalčić rekla je da su na treningu ispravili mnogo grešaka.

“Ovo je oovo je pravi način na koji nam je mogao da dočara sve šta griješimo i kako to da ispravimo i da budemo mnogo bolji u onome što radimo”, rekla je Jovana.

Njena drugarica iz kluba Aleksandra Gvozden istakla je da je trening bio zabavan i od velike koristi.

Trener odbojkašica “Maglića” Vlado Vuković rekao je da se od Grbića može mnogo toga naučiti, ne samo o dobojci, već i životu uopšte.

“Jednostavno, njega kad gledamo upijamo kao sunđeri svaku stvar koju kaže. Od jednog čovjeka koji je bio najbolji evropski igrač i koji ima najbolji ptez olimpijskih igara sigurno može mnogo da se nauči u tom smislu”, rekao je Vuković.

Izvor: Radio Foča