Usvojen Izvjеštaj о radu i Plan rada načelnika za ovu godinu

Odbornici  SO Foča usvojili su dana izvještaj o radu načelnika opštine za prošlu i plan rada za ovu godinu.

U prošloj godini lokalna vlast je, prema riječima načelnika opštine racionalno rasporedila budžet, te se on trošio odgovorno i domaćinski, rekao je Mašić. Nastojalo se da se naplate budžetski prihodi, a budžetska sredstva su se redovno izmirivala. Kada je u pitanju privreda, Mašić je istakao izgradnju malih hidrocentrala, te završetak istraživanja nalazišta rude olova i cinka na Čelebićima, koja su koštala više od četiri miliona. Kao najvažniju stavku istakao je otvaranje pogona teksitlne industrije na Velečevu i zapošljavanje 100 radnika, za šta je opština izdvojila oko 100.000 maraka.

Upravo je otvaranje pomenute fabrike izazvalo najveću raspravu za skupštinskom govornicom. Odbornici opozicije izrazili su bojazan da radnice rade u nehumanim sulovima, bez određenog radnog vremena, za platu manju od minimalca. Istakli su da je opština trebala dobiti garancije od investitora kako će se ponašati prema radnicima, jer su radnici u Bileći i Trebinju imali loša iskustva sa ovim poslodavcem. Mašić je odgovorio da je opština u saradnji sa investitorom obezbijedila adekvatne uslove za rad na Velečevu, da je prva plata bila manja od očekivane zbog neradnih dana u januaru,  te da će svaki investitor koji dođe sa strane i bude spreman da ulaže u Foču i otvori nova radna mjesta imati podršku lokalne zajednice.

Zamjerke od strane opozicionih odbornika upućene su i na kašnjenje završetka radova na željeznom mostu kod KPZ-a, te istakli da je investitor po Zakonu o obligacionim odnosima dužan opštini da plati naknadu zbog kašnjenja i probijanja roka izvođenja radova za skoro godinu dana. Iz lokalne vlasti uvjeravaju da će most biti završen čim vremenski uslovi to dozvole.

Kao najznačajnije stavke programa rada načelnika za ovu godinu, koji je usvojen na današnjoj sjednici skupštine, izdaja se izgradnja zgrade dječijeg obdaništa kao i nastavak izgradnje gradskog vodovoda. Opština Foča je kreditnim sredstvima od 2,5 miliona obezbijedila sredstva za izgradnju zgrade Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, kapaciteta 200 mjesta. Druga faza izgradnje gradskog vodovoda dobila je saglasnost Vlade RS, a naredni korak je raspisivanje međunarodnog tendera i izbor najpovoljnijeg ponuđača, rekao je Mašić. U ovoj godini bi mogla početi i eksploatacija ruda na Čelebićima, jer je firma Vestern Majning, koja je provela istraživanja na ovom području, Vladi RS uputila zahtjev za eksploataciju.

Jedna od značajnijih investicija u Foči, koja će biti završena ove godine, je rekonstrukcija Sportske sale Partizan, a investicija je vrijedna oko 180 000 maraka i dio je projekta „Lokalni integrisani razvoj“ koji realizuje UNDP, a finansira Evropska unija, uz učešće opštine. U ovoj godini će biti završene i zgarde za socijalno-ugrožene porodice i porodice  iz kolektivnog centra u Miljevini, a i put desnom obalom Tare, koji je probijen prošle godine, biće pripremljen do početka sezone. Opština, prema riječima Mašića, nastaviće i u ovoj godini stipendiranje studenata te izdvajanja za osjetljive kategorije društva.

Izvor: Radio Foča