Ugasimo svjetla na jedan sat

Akcija „Sat za planetu Zemlju”, koja podrazumijeva isključivanje svjetla u domaćinstvima kao i javne rasvjete na jedan sat, održaće se sutra 23. marta, u periodu od 20.30 do 21.30 časova, saopšteno je iz udruženja Dinarika, koje je organizator akcije.

Iz opštine Foča, koja je i prethodnih godina podržavala ovu akciju, pozvali su stanovništvo kao i privredne subjekte  da podrže akciju , te da jedan sat ne koriste rasvjetu.

Ovo je jedna od najvećih globalnih volonterskih akcija koja se organizuje sa ciljem da se ukaže na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, kao i da se uputi snažna poruka kako je moguće preduzeti nešto po pitanju ublažavanja klimatskih promjena i očuvanja resursa na planeti Zemlji. Cilj je i da se skrene pažnja i na prekomjerno trošenje resursa, kao i na ekološke probleme uopšte.

Akcija je pokrenuta u Australiji 2007. godine, kada je više od dva miliona domaćinstava učestvovalo  u „Satu za planetu Zemlju“, da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. Prošle godine u akciji je učestvovalo više od 7000 gradova i mjesta u 187 zemalja svijeta sa stotinama miliona učesnika na svih sedam kontinenata. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja učesnica – proteklih godina na jedan sat ugašena su svjetla u više od 20 gradova, kao i rasvjeta na Starom mostu u  Mostaru, u Vijećnici u Sarajevu, Banskom dvoru u  Banja Luci, kao i na Dobojskoj tvrđavi, koje predstavljaju neke od znamenitosti koje su utonule u mrak.

Izvor: Radio Foča