Udruženje dijabetičara Foča upoznaje osnovce sa šećernom bolesti

Udruženje dijabetičara Foča, u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, sprovodi projekat upoznavanja djece sa dijabetesom. U okviru projekta održana su predavanja o ovoj bolesti u obje fočanske osnovne škole, te je učenicima mjerena vrijednost šećera u krvi.

Cilj projekta je edukacija osnovaca i razvijanje svijesti kod ove populacije o šećernoj bolesti. Pored toga, cilj je i pokazati im kako zdravim načinom života mogu izbjeći ovu bolest, od koje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu boluje više od 170 miliona ljudi, dok su procjene da će se u narednih deset godina taj broj udvostručiti.

Dijabetes je stanje koje počinje neopaženo, i zbog toga je prevencija veoma bitna, kaže predsjednik Udruženja dijabetičara Foča Ana Vladičić:

„Simptomi se otkrivaju u kasnijoj fazi bolesti kada već dolazi do komplikacija. Da bi se to spriječilo odlučili smo da upoznamo mlade o ovoj bolesti. Predavanjima ih upoznajemo šta je šećerna bolest, kako ona nastaje, kako se liječi, nakon toga im mjerimo vrijednost šećera u krvi“.

Predavanja i mjerenja šećera u krvi danas su rađena u Osnovnoj školi Veselin Masleša, a ranije u Osnovnoj školi Sveti Sava, dodaje Vladičićeva:

„Više od 40 učenika je podvrgnuto mjerenju šećera u krvi i to je bilo na dobrovoljnoj bazi. Vrijednosti šećera su bile u granicama referentnih vrijednosti“.

Osnovna prevencija ove bolesti, koju još nazivaju tihi ubica, je fizička aktivnost i zdrav način ishrane:

„Osnovna prevencija je bavljenje sportom, zdrav način ishrane i fizička aktivnost. Jedna lagana šetnja svaki dan je dovoljna da se spriječi dobijanje ove bolesti“, zaključila je Vladičićeva.

U Foči postoji više od 1.500 registrovanih osoba oboljelih od dijabetesa. Udruženje nastoji biti što aktivnije, kako bi se preventivno djelovalo kod većeg broja ljudi. Slavko Đorđević, medicinski tehničar Udruženja:

„U ovom mjesecu smo dva puta organizovali mjerenje šećera u krvi i odziv građana je bio veliki. U narednom periodu to ćemo raditi u brojnim mjesnim zajednicama, kako bi vidjeli kakvo je stanje kod stanovništva i ukoliko kod nekog otkrijemo povećanu vrijednost šećera u krvi, uputićemo ga ljekaru“.

Iz Udruženja dijabetičara Foča pozvali svu sve oboljele od šećerne bolesti da se jave u Udruženje, kako bi lakše liječili i savladavali ovu bolest.

Izvor: Radio Foča