Učenici osnovnih škola prvi pričesnici Časnog posta

Otpočeo je veliki Vaskršnji post. Pravoslavni vjernici pripremaju se postom, molitvom i dobrim djelima, da dočekaju praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo. Posteći tjelesno postimo i duhovno, a u vrijeme Vaskršnjeg posta poželjno je da se vjernici što češće sjedinjuju u Svetoj tajni pričešća sa Gospodom. U fočanskim hramovima, na radost majke Crkve, sve više je djece koja primaju Sveto pričešće.

U petak prve nedjelje Časnog posta već godina se u hramu “Svetog Save” i “Svetog Nikole” pričešćuju učenici osnovnih škola. Njihova zajednička molitva i primanje Svetog pričešća, kako kažu, znači im mnogo, a vjera im pomaže da očuvaju tradiciju, da spoznaju kojim putem treba ići, koji je ispravan.

Potreba i želja za postom, ispoviješću i pričešćem kod djece rađa se na časovima vjeronauke, koju rado uče. Za vjeroučitelje nema veće radosti, nego kada njihovi učenici ispunjavaju zapovjesti Božije i pristupaju svetim tajnama. Zajednički sa svojim učenicima od Gospoda mole da im podari blagoslov, zdravlje i spasenje, da ih čuva da izrastu u čestite ljude i da posluže na slavu i ponos svojih roditelja i svog roda, kaže vjeroučitelj u OŠ “Sveti Sava” Siniša Pjano.

“Svake prve sedmice Velikog posta, u petak naši učenici nakon pripreme i posta dolaze u hram na pričešće. To čine rado, interesuju se, vole vjeronauku i da dolaze u naš hram. Djeca najiskrenije osjećaju Boga zato što su bazazlena i bez grijeha. Zainteresovani su za vjeronauku i to pokazuju  kroz takmičenja koja imamo svake godine takmičenje na nivou škole, opštine, a potom najbolji idu i na regionalno gdje postižu dobre rezultate. Misija Crkve je da u njima izgradimo ličnost, da budu dobri ljudi i hrišćani”, kaže vjeroučitelj Pjano.

Svetu liturgiju Pređeosvećenih darova, koja se služi od prve do šeste nedjelje Časnog posta, danas je u hramu Svetog Save služio protojerej-stavrofor Darko Đogo.  Karakteristika Liturgije Pređeosvećenih darova, je u tome što se vjernici pričešćuju Svetim darovima, koji su pripremljeni prethodne nedjelje na Svetoj Liturgiji. Zato se i naziva Liturgija Pređeosvećenih darova, kaže sveštenik Darko Đogo.

“U principu liturgija Pređeosvećenih darova jeste Večernje sa pričešćivanjem. Ona je ustvari u suštini jedno staro hrišćansko bogosluženje koje se služilo naveče. S obzirom da je u toku Veliki post potreba vjernika je veća za preispitanjem svoje savjesti i češćim  pričešćem. Kako bi im se omogućilo što češće sjedinjenje sa Bogom, Crkva je ustanovila da imaju priliku da se više puta mogu pričestiti. Tako je u staroj Crkvi bila praksa da se pored redovnih liturgija može pričestiti srijedom i petkom. Ona je ostala u svojoj strukturi, na način na koji se služi i pjeva konzervativno, baš staro bogosluženje, ona je kao neki vremeplov u najranije doba hrišćanstva. I takva, jedan je prelijep osjećaj jedinstven za Časni post”, kaže sveštenik Đogo.

Zajedničko pričešće djeci predstavlja događaj za pamćenje. Sveštenik Đogo kaže da je to lijepo zajedničko iskustvo.

Prema blagoslovu Njegovog visokog preosveštenstava mitropolita dabrobosankog  gospodina Hrizostoma, sveta liturgija Pređeosvećenih darova biće služena srijedom ujutru, a petkom uveče. Za pričešće uveče potrebno je da se tog dana ništa ne jede niti pije od deset sati prijepodne. Prema tipiku SPC pričećivanje vjernika vršiće se na Svetim liturgijama svake nedelje i praznika koji se praznuju u vrijeme Časnog posta.

Izvor: Radio Foča