Učenici osnovne muzičke škole u Foči i dalje nižu priznanja i nagrade

Sa 25. Republičkog takmičenja, nedavno održanog u Banja Luci, učenici Osnovne muzičke škole u Foči  i ove godine vratili su se sa osvojenim nagradama. I pored velike konkurencije donijeli su jednu prvu i dvije druge nagrade. Svoje vještine, ljubav prema klasičnoj muzici i kompozicije koje su izvodili pred stručnim žirijem, sinoć su predstavili i domaćoj publici.

Klavirski duo, Nadežda Mastilo i Jelena Mandić , učenice trećeg razreda na prestižnom Republičkom takmičenju Osnovnih muzičkih škola osvojile su prvu nagradu. Uporan rad, svakodnevno sviranje na omiljenom muzičkom instrumentu urodio je plodom. Osvojena nagrada podstrek je za nove nastupe i priznanja, za šta je potrebno više rada i upornog vježbanja, kažu vrijedne djevojčice.

Nagradama su se okitili i harmonikaši. Veljko Topalović, učenik šestog i Ana Lučić, trećeg razreda, osvojili su druge nagrade. Iako je njihova ljubav prema klasičnoj muzici i odabranom instrumentu velika, što su i dokazali postignutim muzičkim vještinama i osvojenim nagradama, njihov izbor neće biti muzika.  Kažu, sviraće za svoju dušu.

Na sinoćnjem koncertu predstavili su se i drugi učenici ove škole, takođe uspješni  i sa osvojenim nagradama ali sa drugih takmičenja. Marija Stanić, učenica je šestog razreda muzičke škole i drugog razreda solo pjevanje. Osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom internet takmičenju u Beogradu.

Odnedavno u Osnovnoj muzičkoj školi u Foči, pored odsjeka klavir, harmonika, gitara i solo pjevanje,  otvoren je i odsjek za violinu. Danica Marković iz pripremnog odjeljenja takođe je osvojila prvu nagradu na takmičenju „Primavera“ u Bijeljini.

Iako škola još uvijek nema odgovarajuće uslove za rad, radi u skučenom prostoru, učenici vježbaju na dotrajalim instrumentima, ali ono što je najbitnije ne nedostaje. Entuzijazam nastavničkog kadra i ljubav djece prema klasičnoj muzici veći su od pomenutih nedostataka, što dokazuju i osvojena priznanja.

Osnovna muzička škola u Foči sa radom je počela davne 1979. godine koji je prekinut  1992. godine zbog ratnih dešavanja a nastavljen 1997. godine. Veliki broj učenika, koji je prošao kroz ovu školu,  muzičko obrazovanje nastavio je u srednjoj muzičkoj školi a potom i na Muzičkioj akademiji. Ove školske godine muzičko obrazovenje na pet odsjeka stiče 166 učenika.

Izvor: Radio Foča