U srijedu veče otvaranje gostujuće izložbe “Đeneral Božidar Terzić”

Gostujuća izložba „Đeneral Božidar Terzić“ Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca biće otvorena u galeriji Muzeja Stare Hercegovine, u srijedu, 30. maja u 19 časova.

Božidar Terzić rođen je 7. septembra 1867. godine u Gornjem Milanovcu. Vojnu akademiju u Nišu završio je 1894. godine. Stručno usavršavanje nastavio je u Njemačkoj, kao državni pitomac. Najznačajniji period u vojničkoj karijeri Božidara Terzića bilo je njegovo učešće u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine. U vladi Nikole Pašića 1915. godine postavljen je za vojnog ministra. Njegovo ministrovanje obilježio je poznati „Solunski proces“, koji je imao nepovoljan odjek u oficirskim redovima. U državi Kraljevini SHS, Terzić je obavljao niz odgovornih dužnosti. Učestvovao je u pripremanju Invalidskog zakona. Bavio se i spisateljstvom. Živio je skromno, isključivo od plate, a u svakoj prilici je isticao svoje porijeklo.

Gornjomilanovačka opština se zahvalila svom generalu i za njegova života proglasila ga počasnim građaninom, a u jednoj od glavnih ulica dodjelila je njegovo ime. Preminuo je 29. septembra 1939. godine u Beogradu.

Izložba u galeriji Muzeja Stare Hercegovine organizuje se u okviru Majskih dana kulture opštine Foča i biće otvorena do 30. juna.

Dobrodošli!

Izvor: Muzej Stare Hercegovine