U Program pripreme djece pred polazak u školu upisano 69 mališana

Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ i ove godine sprovodi tromjesečni Program pripreme djece pred polazak u školu, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, uz podršku opštine Foča. Program je i ove godine besplatan za sve mališane koji bi u septembru trebali prvi put sjesti u školske klupe.

U Dječijem vrtiću Čika Jova Zmaj u Foči ove godine, Program pripreme djece za polazak u školu, pohađaće 69 mališana, od čega dvoje u Miljevini i troje djece na Brodu.

Kako ističe direktor Vrtića Slađana Vladičić ni ove godine nisu se prijavila sva djeca koja bi u septembru  trebala prvi put sjesti u školske klupe. „Prema izvodu iz matične knjige rođenih, obavezne djece koja bi ove godine trebala da krenu u školu je 85, dok je potencijalnih 55, a to su ona djeca koja su rođena od 1. septembra do 31. decembra 2012.godine“.

Ovaj Program je, prije svega, predviđen za djecu koja nisu bila obuhvaćena nijednim vidom institucionalnog vaspitanja prije škole. Program djeci pruža osnovne elemente koje bi oni trebali savladati prije polaska u školu: „Glavni akcenat je stavljen na razvoj motorike, prije svega socijalizacija djece kako bi se prevazišao problem straha od polaska u školu, zatim navikavanje na kolektiv. Kroz igrovne aktivnosti trudimo se da savladaju osnovne motoričke aktivnosti, trudimo se da usvoje osnovne higijenske navike, a radi se i na razvoju fine i krupne motorike, na razvoju govora i komunikacije“.

Vladičićeva je mišljenja da su djeca, koja prođu ovaj Program, spremnija za polazak u školu u pogledu brojnih aktivnosti, jer se upravo dosta tih aktivnosti poklapa sa onim koja se savladavaju na početku škole, kao što su definisanje linija ili sportske aktivnosti. Pored toga, kako naglašava najveći akcenat je na socijalizaciji djece. „Mislim da postoje brojne prednosti ovog programa, najviše zbog toga što je akcenat stavljen na socijalizaciju djece. Djeca u ovom programu već steknu drugare sa kojima će sutra ići zajedno u razred i samim tim mnogo je lakše prevazići momenat odvajanja djeteta od porodice kako bi išlo u školu“, zaključila je Vladičićeva.

Program pripreme djece za polazak u školu počinje 1. marta i traje do 31. maja. Časovi, u trajanju od tri sata, držaće se svakodnevno, a svi mališani koji će pohađati ovaj program učestvovaće u manifestaciji „Rastimo uz ples“, koju Dječiji vrtić Čika Jova Zmaj organizuje u junu.

Izvor: Radio Foča