U porastu broj razvoda-djeca najviše trpe

U Republici Srpskoj, u prosjeku, svaki šesti brak bude okončan razvodom. Nešto bolja  situacija je u Foči, gdje je u prošloj godini sklopljeno 75,  a razvedeno deset brakova. I pored bijele kuge koja “hara”,  mladi lako usvajaju uticaje sa “zapada”. Lako stupaju u brak i lako donose odluku o razvodu.

Vodeći uzroci razvoda već godinama su razlike u stavovima, gubitak emocija, preljuba, finansijski problemi, ali i nasilje. Da bi se pristupilo razvodu, supružnici podnose zahtjev za razvod braka  u Centar za socijalni rad. Ono što stvara krizu u partnerskim odnosima, kako kažu u Centru su, najčešće slaba komunikacija, nezrelost supružnika, raspodjela uloga u braku, briga o djeci, finansije i potreba za slobodom kao prije braka, kaže  direktorica Centra za socijalni rad u Foči Snežana Golijanin.

“Kada dođu u Centar supružnici se obraćaju socijalnom radniku i uz pomoć psihološke i pedagoške službe sa njima se obavi razgovor. Svađe često nastaju zbog malih razmirica i nedovoljne komunikacije između supružnika. Ulaze u brak sa nekim nerealnim očekivanjima, ne znajući da je brak jedan kompromis, zajednica u kojoj postoje i obaveze. Jedno je zabavljanje, a drugo je brak. Male svađe eskaliraju u veće komflikte koji se završavaju razvodom”, kaže direktorica Golijanin.

Razvod braka među najstresnijim je događajima u životu, kako muškarca tako i žene.  Dјeca, takođe mnogo trpe i u takvoj situaciji mnogo su ranjiva, a posljedice mogu biti vidljive kroz čitav život. Pol i uzrast  takođe su značajni faktori kako će dijete reagovati.  Skoro kao po pravilu, djevojčice postaju anksiozne i povučene, dok dječaci postaju agresivniji i neposlušniji. Ono na čemu insistiraju stručnjaci je suzdržavanje roditelja od međusobnog optuživanja pred djetetom.

“U toku mirenja mi pokušavamo da kroz razgovor sa psihologom i socijalnim radnikom supružnici sagledaju svoju situaciju, da vide šta su im prioriteti, pogotovo kad imaju djecu. Dijete ne može da shvati novonastalu situaciju pogotovo kad roditelji pred djecom optužuju jedno drugog. Dijete je zbunjeno i misli da je ono krivo što se tata i mama ne vole. Ono nalazi krivca u sebi, povlači se u sebe, prestaje komunicirati. U toku razvoda treba voditi računa o djeci i biti posebno obazriv, jer oni moraju izrasti u zdrave ličnosti”, pojašnjava direktorica. Nijedan bračni par, koji je pred razvodom, kažu u Centru nije došao pripremljen, nijedan brak nije razveden bez svađa, uzajamnog optuživanja i opterećivanja djece. Pokušavamo uticati na roditelje da njihove svađe, nesuglasice, optuživanja  ne smiju uticati na djecu. U svakom braku ima problema koji se na civilizovan način mogu riješiti”, poručila je direktorica Centra Snežana Golijanin.

Psihološka pomoć potrebna je nakon razvoda. Djeca uglavnom pripadnu majci, koja je često nezaposlena, povrijeđena, alimentacija mala, a često se redovno i ne isplaćuje. Po Porodičnom zakonu RS  brigu o djeci podjednako treba da vode oba roditelja.

U Centru za socijalni rad imaju u planu da uvedu Predbračno savjetovalište, kako bi se mladi ljudi upoznali  koliko je brak ozbiljna stvar, šta ih čeka u toj zajednici a posebno o odgovornosti prema djeci. Potrebno je da mladi spoznaju šta dolazi nakon nekoliko godina braka kada prođe strast, kada pristignu razne životne situacije, kada bračne obaveze moraju postati priritetne u životu supružnika.

Izvor: Radio Foča